EUR 1.9558
USD 1.8036
CHF 1.9846
GBP 2.2826
CNY 2.4956
you tube
mobile version

300 млн.евро за АЕЦ „Козлодуй” окончателни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

300 млн.евро за АЕЦ „Козлодуй” окончателни

mail09:15 | 30.04.2010прегледи 541 коментарикоментари 0


Членовете на Комисията по индустрия на Европейския парламент подкрепиха вчера изменения проекторегламент за предоставянето на финансова помощ за България за изваждането от експлоатация на блокове 1-4 на АЕЦ "Козлодуй",  съобщи българската пресслужба на ЕП.
Сумата, която ще бъде на разположение за програмата до края на 2013 г., ще бъде 300 милиона евро. Парламентът разглежда законодателното предложение в рамките на процедурата по консултация. Гласуването в пленарна зала е предвидено за сесията в Страсбург през месец май (17-20 май).
Измененията към проекторегламента, одобрен от парламентарната комисия по индустрия вчера, целят да засилят разпоредбите за опазване на околната среда по време на извеждането от експлоатация на блокове 1-4 на АЕЦ "Козлодуй" и да определят в детайли финансовия контрол върху изпълнението на програмата.
Членовете на парламентарната комисия настояват, че финансирането от програмата за извеждане от експлоатация на блокове 1-4 на АЕЦ "Козлодуй" трябва също така да допринесе за необходимото преструктуриране, подобряване на състоянието на околната среда, както и за модернизация и увеличаване на
ефективността на съществуващите енергийни производствени мощности, преносните и разпределителните мрежи в България. От друга страна, трябва да бъде поставен по-силен акцент върху икономиите на енергия, възобновяемите енергийни източници, енергийната ефективност и програмите за професионално обучение на засегнатите служители в централата, за да могат те да използват своите умения в други сектори.
Парламентарната комисия подчертава, че загубата на производствени мощности поради предсрочното затваряне на четирите реактора на Козлодуй е довело до значително допълнително увеличаване на емисиите на парникови газове,
оценени на 15 TWh за периода 2011-2013 г. с еквивалент на 1,2 Gg/GWh CO2, и са резултирали в 18 000 Gg или 18 000 kt CO2 допълнителен ефект за България, поради което са необходими допълнително намаляване на въглеродните емисии.
Размерът на заделените за програма "Козлодуй" средства - 300 милиона евро - ще се преразглежда всяка година в периода 1 януари 2010 година -31 декември 2013 година, за да се вземе предвид напредъкът, постигнат при прилагането на програмата, както и дългосрочните отражения върху околната среда, икономиката и сигурността на енергийните доставки.
Изпълнението на програмата ще се наблюдава от комисията и може да бъде обект на одит от страна на ЕК или други квалифицирани външни одитори през цялото времетраене на програмата, както и за период от пет години от датата на изплащане на оставащата сума.
Когато това е уместно, Комисията може да вземе решения за възстановяване въз основа на констатациите от одитите. Депутатите настояват също така Сметната палата и парламентът да имат същите права както представителите на комисията, извършващи одитите, особено по отношение на достъпа до офисите на бенефициента и до цялата информация. Комисията, OLAF и Сметната
палата трябва да имат също така възможността на извършват проверки на място.
Комисията трябва да гарантира прилагането на настоящия регламент и редовно да представя доклади на Европейския парламент и на Съвета относно използването на финансовите средства и извършените дейности. Тя ще извърши междинен преглед, както и последваща оценка на програмата. 

 


Тагове: евро, АЕЦ, ЕК
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1222