EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

300 лв. ще струва пробата за изследване на ГМО

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

300 лв. ще струва пробата за изследване на ГМО

mail11:50 | 22.04.2010прегледи 616 коментарикоментари 0


Между 200 и 300 лева на проба ще струва изследването за генетично модифицирани организми /ГМО/ на почви, води и растения. Това съобщиха от Изпълнителната агенция за околна среда /ИАОС/ при официалното откриването на първата в страната специализирана лаборатория за анализ на ГМО в околната среда.
Анализ и изследвания ще могат да се правят, както по заявка на регионалните инспекции по околна среда и води, така и на външни възложители.
В рамките на няколко месеца се очаква пълната акредитация на лабораторията, след получаването й гражданите ще могат да носят проби за изследване срещу заплащане. След този срок ще могат да се налагат и глоби при регистрирането на наличие на ГМО.
Капацитетът на лабораторията е до 96 проби на ден. Резултатите ще бъдат готови до три дни. Необходимите реактиви за анализ ще бъдат доставени до средата на май, каза изпълнителният директор на ИАОС Ваня Григорова.
Стойността на лабораторията е около един милион лева.
Няма да се тича след всеки подаден сигнал за ГМО, коментира заместник-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg