EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

300 лв. струва първият учебен ден

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

300 лв. струва първият учебен ден

mail12:25 | 24.08.2010прегледи 694 коментарикоментари 0


Близо една трета от българите (31%) планират да похарчат суми над 300 лв. за ученически пособия, стана ясно от международно проучване на онлайн платформата за сравняване на цени – Pazaruvaj.com, проведено в България, Унгария, Румъния, Турция и Португалия. Изследването, което изучава навиците при подготовка за учебната година сочи, че една трета от пазаруващите предвиждат покупки на стойност между 100 и 200 лв., а останалата част от хората очакват да направят още по-ниски разходи. Всеки втори от запитаните, които ще подготвят само един ученик от семейството за новата учебна година, планира да похарчи сума до 200 лв.
"Според проучването, бюджетът на семействата с двама ученика не надвишава бюджета на родителите с един ученик. Този парадокс може да се обясни с факта, че по-малките ученици в семейството често използват ученическите пособия, „наследени“ от големите брат или сестра, и това спомага за намаляването на разходите", отбеляза Константин Михайлов, мениджър в сайта Pazaruvaj.com.
В Румъния бюджетите са по-малки, повечето от хората харчат общо между 20 и 60 евро, докато в Турция, Унгария и Португалия се отделят много повече средства, над 150 евро за започване на училище.
Половината от анкетираните българи, включили се в проучването на Pazaruvaj.com, проведено с участие на повече от 2000 души, проверяват цените в Интернет преди да вземат решение за покупка. 45% от анкетираните съобщават, че не биха оставили пазаруването за последния момент. При подготовката за началото на учебната година българите се стремят да са предвидливи и да пазаруват обмислено, стана ясно от проучването. Най-предпочитаната тактика е онлайн проучване на цените: 40 на сто от отговорилите проверяват редовно в Интернет за най-добрите предложения, преди да направят действително покупка.
По - малко от половината анкетирани българи заявяват, че организират закупуването на училищни принадлежности между юни и август. Подобно нагласа към подготовката за новата учебна година имат и родителите в Румъния.
Този процент в Унгария е значително по- висок. 79% от участвалите в сравнителното проучване унгарци съобщават, че планират да започнат нужните покупки още преди края на лятото. В Португалия 58 % от запитаните съобщават, че купуват пособия преди септември. За последния момент отлагат подготовката за учебната година мнозинството от турските граждани - по данни на проучването 76% от запитаните не планират подготовката за началото на новата учебна година по време на лятната отпуска.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165