EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

30% спад на оборота в ресторанти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

30% спад на оборота в ресторанти

mail14:30 | 07.06.2012прегледи 460 коментарикоментари 0


За шест дни от въвеждането на пълната забрана за тютюнопушене на закрити обществени места, оборотите на 50-те най-големи заведения в столицата са отбелязали спад с между 30 до 40%. Това увериха пред Дарик собственици на столични клубове и ресторанти след като обсъдиха на среща по между си мерките, които биха могли да предприемат, за да запазят клиентите си. Според управителите най-много са пострадали денонощните заведения, тъй като оборотът, отчел най-голямо понижение, е този между 3.00 и 5.00 ч. сутринта.

Две са основните причини, заради които промените в Закона за здравето са рефлектирали върху клиентелата в най-големите столични клубове, твърдят управителите на два от тях - Пейо Филипов и Стоимен Тихов. Основната причина, според Филипов, е в нелоялната конкуренция.

„Много нелоялна конкуренция, в която има хора, които не спазват закона и се пуши и в някои заведения, и в някои дискотеки. От друга страна спадът, според мен се дължи и на това, че на клиентите, освен, че им е притеснено като не пушат, дори и да дойдат, те си тръгват по-рано”, обясни той.

Според Йордан Тонев, собственик на столична дискотека, в София туризъм в истинския смисъл на думата не съществувал. По думите му градът разчитал най-вече на клиенти от столицата, и това е причината забраната за тютюнопушене да се отрази на повечето от заведенията. „От няколко дни - забраната влезе на 1 юни, днес сме вече 6 юни - за това време оборотите на петдесетте топ заведения в столицата са паднали с около 30-40%. Това, мисля, че звучи достатъчно стряскащо и обезпокоително”, обясни още той.

Управителите са категорични, че от страна на заведенията няма какво повече да се измисли, за да се възстановят предишните обороти, тъй като „законът си бил закон”. „По-скоро да видим под някакъв обществен натиск дали може по-натам да се предвидят някакви облекчения”, коментират те.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg