EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

30% сградна инсталация при парно ?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

30% сградна инсталация при парно ?

mail07:00 | 25.02.2016прегледи 1604 коментарикоментари 1


Всички потребители на парно да плащат 30% сградна инсталация, това предлага за обществено обсъждане Министерство на енергетиката. Техни експерти  предлагат при  изготвяне  на сметките да се използва модел, според който близо една трета от сумата да е за топла вода, а 70% за парно. Именно от тези 70%  30% ще са за сградна инсталация, а останалите за отопление. Според МЕ такъв модел се прилага в Германия и Франция. Средният процент сградна инсталация е 32% според данни на „Топлофикация” София.

Омбудсманът Мая Манолова на дискусия за проблемите в топлоснабдяването у нас каза, че за четирите месеца от встъпването й в длъжност тя е получила 345 граждански жалби срещу топлофикационните дружества, основно срещу "Топлофикация София".
Основните оплаквания на хората са срещу плащане на такса "сградна инсталация", когато не се ползва парно. В стандартен панелен столичен апартамент таксата стига до 80 лева месечно, посочи Манолова. Гражданите се оплакват, че топлофикационните дружества ги дават на съд без предупреждение, от неясни сметки за потреблението, както и от сериозното нарастване на дълговете им при съдебна процедура. Задължение от 100 лева към дружеството, след преминаване през съд, става 883 лева в най-"добрия" случай и достига 1483 лева, ако гражданинът възрази срещу начислената сума, заради юрисконсултски такси, посочи омбудсманът.
Сред определените от омбудсмана като неотложни мерки са преминаване от вертикална към хоризонтална инсталация при санирането на жилища, въвеждането на действащ механизъм за установяване на кражбите на топлинна енергия и санкциониране на виновните. Предлага се още отпадане на юрисконсултските възнаграждения, които топлофикациите си начисляват, уведомяване на клиентите, преди да бъдат дадени на съд, и даване на възможност за разсрочено плащане на задълженията. Омбудсманът предлага още да се въведе правило за безплатна смяна на уредите за дялово разпределение при смяна на топлинния счетоводител.
Като дългосрочна мярка Манолова посочи промяна в Закона за енергетиката. Имам уверението на Министерството на енергетиката, че за целта ще се сформира работна група, отбеляза тя.
До този момент съм сезирала Върховния касационен съд за дължимостта на такса "сградна инсталация" при отказ от услугата, Конституционния съд - за юрисконсултските възнаграждения, които трябва да плащат гражданите, информира Манолова. По думите й определените такси за юристите, които са по над 300 лева, не покриват реално направените от тях разходи. Омбудсманът е сезирал и отговорните еврокомисари за споделянето на добри практики в европейските държави в топлоснабдяването.

Ето какво коментира от своя страна и Иван Иванов, председател на КЕВР на дискусията. "От своя страна КЕВР ще започне процедура за премахване на юрисконсултските такси, начислявани на клиентите на всички топлофикационните дружества, при съдебен спор с тях, каза Иванов. Промяната ще стане в рамките на Общите условия на дружествата за работа с клиентите. Не може дружествата, чрез своите непоносимо големи юрисконсултски възнаграждения, да обременяват с непоносими и големи като размер такси клиентите. Председателят на КЕВР отбеляза, че в момента се разглеждат Общите условия на "Топлофикация София", но промяната ще важи за всички останали топлофикационни дружества. Ще водим консултации с "Топлофикация София", но това е пътят, който ще се следва при промените на Общите условия, добави той.
Иванов отбеляза, че пряко подобно отпадане не може да се заложи в Общите условия, а трябва да се осъществи чрез промяна в наредбата за юрисконсултските възнаграждения. След като залегнат там, КЕВР може да транспонира всичко в Общите условия, поясни той. Председателят на КЕВР посочи, че подобно решение, ще е силен аргумент за топлофикациите да търсят извънсъдебни споразумения с клиентите. Ако искат, дружествата могат да си плащат юрисконсултски услуги, но не да товарят с тях българските граждани, коментира той.


 
Коментари
 
Божидар Станков - 27-02-2016 г. 16:34:45

Божидар Станков · Technical University, Sofia При скрити в стените тръби на сградната инсталация или открити, но с допълнително направена ефективна, трайна (защитена от бързо сваляне и възстановяване) топлоизолация, предлаганите 30% сградна инсталация биха се разпределили приблизително по следния начин: до 10% (пункта) - ще се заплати реално отдадена топлинна енергия от тръбите на сградната инсталация, а с останалите над 20% (пункта) - ще се заплати открадната топлинна енергия от съседите или, ако нейното количество е малко, ще се намалят дължимите суми за регламентирано ползваната топлинна енергия чрез отоплителните тела. Това би облагодетелствало тези съседи, които консумират много енергия за отопление или я разхищават, но ще бъде несправедливо и ще ощетява тези, които пeстят енергия или са затруднени да заплащат дори консумираната от тях. При ефективен контрол над кражбите на топлинна енергия, включително манипулирането на топлоизолацията на тръбите на сградната инсталация, 10% сградна инсталация са достат

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg