EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

30% по-малко средства за нови петролни залежи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

30% по-малко средства за нови петролни залежи

mail15:41 | 10.07.2018прегледи 1551 коментарикоментари 0


Търговската война между САЩ и Китай и спадналото търсене на петрола не е единствената заплаха за цените на суровината. Оказва се, че големите добивни компании са ограничили с около 30% финансирането си на геоложките проучвания за нови залежи от „черното злато", а това може да доведе до рязък скок на цените на петрола до 150 долара за барел. Прогнозата е на експертите на инвестиционната компания Sanford C.Bernstein & Co, които са разработили прогноза, цитирана от „Блумбърг".

Заради излишъка на петролните пазари през последните години и „хроничното недофинасиране" на петролната индустрия са принудили добивните компании да намалят разходите за геоложки проучвания, които са паднали до най-ниското си ниво през последните четири години, предупреждават авторите на анализа. В резултат на това обемът на доказаните залежи от най-големите петролни компании, с изключение на американската Exxon и британската British Petroleum, са намалели с 30% в сравнение с 2000 г., което създава условия за по-рязко покачване на цените.

"Инвеститорите, които постоянно искат от мениджъри на петролни компании да намаляват инвестициите и да увеличават дивиденти може да съжаляват за ограниченото финансиране на петролната индустрия. Всяко намаляване на доставките на петрол на световния пазар винаги води до ръст на цените, а заради ограничените инвестиции в геоложки проучвания дисбалансът между предлагането и търсенето може да се задълбочи може и цените на петрола да се повишат повече, отколкото през 2008 г., когато котировките на барел петрол доближи 150 долара", предупреди един от авторите на анализа на Sanford C.Bernstein & Co.

Агенция „Блумбърг" припомни, че миналия петък, цената на барел от европейски вид Brent достигна 76,78 долара, а от началото на 2017 година тя е скочила с почти 60%. От 1 януари миналата година страните-членки на ОПЕК и други държави извън картела, като Русия, ограничиха добивите си средно с 1,8 барела в денонощие, за да балансират търсенето и предлагането, а цените на суровината да се повиши.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg