EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

30% по-евтини разговори от юли 2010?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

30% по-евтини разговори от юли 2010?

mail17:50 | 25.09.2009прегледи 576 коментарикоментари 0


До юли 2010 г. цената за терминиране на разговор - разговор между абонати на различни телекомуникационни оператори - ще достигне до 6 евроцента, каквато е средноевропейската цена. Това съобщи пред журналисти днес председателят на Комисията за регулиране на съобщенията /КРС/ Веселин Божков.
Промяната на цената се очаква да доведе до намаление на цените на дребно на разговорите с до 30 %, каза той.
Генерална дирекция "Информационно общество и медии" подготвя доклад за пазара на електронни услуги в Европейския съюз, който ще бъде публикуван в началото на май 2010 г. В него няма да има специални препоръки към България, а препоръки, свързани с общите тенденции към отделните министри. В този доклад ще има оценка за България и тя ще насочи регулатора в бъдещите му приоритети, бе съобщено на пресконференция в МТИТС днес.
Дирекцията беше на проверка в страната ни от 23 до 25 септември във връзка с подготвяния доклад.
Фабио Коласанти, ръководител на дирекцията, даде три конкретни препоръки за страната ни - да продължи работата по ускоряване на преносимостта на номерата, за преминаването от аналогово предаване към цифрово разпространение на телевизионния сигнал и за широколентов достъп до интернет.
Държавите, които трябва да наваксат с изоставането в областта на информационните технологии, сред които е и България, трябва да положат специални усилия, посочи Коласанти. По думите му страната вече е наваксала изоставането в сравнение с Румъния в тази област. По отношение създаването на единен регулатор няма общи изисквания на Общността и това изцяло е от компетенцията на националните власти, добави той.
В средата на октомври ще бъде готова стратегията за развитие на пощите и пощенските услуги, каза ресорният зам.-министър Първан Русинов. Той заяви, че в началото на следващата година ще имаме амбициозна програма за изграждане на инфраструктура за бърз интернет в цялата страна с включени участниците в изпълнението й, тежестите по нея и финансовата рамка.
Негеографските номера /които започват с 0700 и 0800/ са нещо, в което България има да наваксва, каза Коласанти в отговор на журналистически въпрос. В другите европейски страни тази услуга съществува от 6-7 години, а у нас едва от миналата година, отбеляза гостът.
КРС предприема мерки за намаляване на бюрократичните пречки при пренасянето на номерата от един оператор към друг, е установила проверката на ЕК. 
От 2008 г. насам са пренесени 43 000 номера, каза Веселин Божков.
От началото на април следващата година услугата по прехвърляне на номерата от един на друг мобилен оператор ще се извършва "на едно гише", добави той. От същата дата се очаква да отпадне и таксата за преминаване от един към друг мобилен оператор, която сега е 5 лева, посочи Божков.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg