EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

30% по-евтин природен газ за година

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

30% по-евтин природен газ за година

mail07:03 | 31.08.2015прегледи 1787 коментарикоментари 0


Поевтиняването на природния газ от октомври може да бъде по-голямо от предварителните разчети на "Булгаргаз". Те са за спад от 13,6 на сто. Това каза председателят на енергийния регулатор Иван Иванов. Така, според него, за година намалението на цените на синьото гориво ще е повече от 30 процента.

От думите на Иванов стана ясно, че това би трябвало да доведе до поевтиняване на парното и топлата вода преди отоплителния сезон, но отказа да се ангажира с прогноза:

Няма пряка зависимост на единия процент с другия процент, тъй като природният газ е суровина, и както цената на въглищата и нейното изменение няма пряко отношение в същия процент върху цената на електрическата енергия, произвеждана от ТЕЦ-овете. Същото се касае и за цената на природния газ и следващото оттам високоефективно производство на електроенергия от тези топлофикационни заводски централи, които работят на природен газ, защото за тях ще има значение цената на природния газ, както и за произвежданата топлинна енергия. Към момента не мога да ви отговоря нищо повече.

Същевременно, Иванов съобщи, че КЕВР е одобрила споразумението между НЕК и "Контур Глобал Марица-изток 3".

На закрито заседание по-рано през деня Комисията одобри подписаното на 14 август тази година споразумение между "Контур Глобал Марица-изток 3" и Националната електрическа компания за изменение на споразумението за изкупуване на електроенергия, обяви той.

Иванов обясни, че това е едно от условията споразумението да влезе в сила. По този начин Комисията изпълни своя ангажимент по отношение и на двете споразумения с двете централи в Маришкия басейн. От тук насетне ще бъде обявен търг чрез официалния вестник на ЕС за намиране на банка-кредитор, която да осигури на НЕК средствата, необходими за финализиране на споразумението и за влизането му в сила, добави той.

До 27 август Българският енергиен холдинг (БЕХ) трябваше да подготви документите във връзка с обявата на обществена поръчка за избор на банка или банки, които да осигурят кредит от около 1 млрд. лева на НЕК. Сумата е необходима, за да може Националната електрическа компания да плати дълговете си към "AES Гълъбово Марица-изток 1" и "Контур Глобал Марица-изток 3", за да влязат в сила новите условия на договорите с двете централи.

Източник: БНР, Агенция "Фокус"
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg