EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

30% от офисите остават незаети

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

30% от офисите остават незаети

mail14:03 | 18.06.2009прегледи 577 коментарикоментари 0


office111Повишено предлагане на офис площи и силно намаляване на инвестиционната активност и свиване на продажбите се очертава като тенденция през първите шест месеца на годината, сочат данни на агенция Форос. През 2009 на територията на страната са въведени в експлоатация над 200 хил. кв. м. офис площи, като 103 хил. кв. м. са завършените площи в София, съобщава Expert.bg .
Обявените на територията на страната нови проекти от началото на годината са единици. Единственото изключение е столицата, където от началото на 2009 г. са обявени инвестиционни намерения за изграждането на 1,043 млн. кв. м модерни офис площи. Значителна част от тези проекти, обаче, няма да стартират преди стабилизиране на икономическата ситуация. Някои от проектите вече официално са замразени за неопределен период от време като между тях са Софийски Акрополис, Европа Парк, Цариградски мол, Бизнес комплекс на бул. Цариградско шосе на Строй- консулт в София, както и офис кулите на Гранд мол и Оркид център във Варна.
Голямото предлагане увеличи процента на незаетите офис-площи, който за различните градове е в рамките на 20 до 30%. Друга тенденция, характерна за периода, е едновременното обявяване за продажба и за отдаване под наем на помещения в едни и същи бизнес-сгради, които първоначално са били предвидени за реализация само по един от двата начина. Причините се крият в недоброто предварително проучване на таргет групите на проекта, непланиране на паричните потоци, липсата на анализ на конкурентната среда и лошото управление, дължащо се най-вече на липса на професионално подготвени в областта на пропърти мениджмънта компании.
През първата половина на 2009 г. търсенето на офис площи в страната е значително под нивата от предходната година. Това е валидно както за търсенето за покупка, така и за наемане. Голяма част от търсенето на офиси под наем през периода е от компании, които поради стеснен бюджет желаят да се преместят в офис на по-ниска цена. По-ниската цена е и причината за повишаването на търсенето на апартаменти, пригодени за офиси.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg