EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

30+ обекти финансирани чрез JESSICA

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

30+ обекти финансирани чрез JESSICA

mail09:05 | 28.12.2015прегледи 2691 коментарикоментари 0


Над 30 са финансираните чрез финансов инженеринг обекти по инициативата JESSICA, като голяма част от тях са във Варна, съобщи при посещението си в града министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Там тя заедно с кмета Иван Портних и областния управител Стоян Пасев откри рехабилитирания Юнашки салон. Емблематичната над 100-годишна малка спортна зала в центъра на морската столица е обновена с близо 2 млн. лв., от които 600 хил. лв. по линия на ОПРР и 1,2 млн. лв. – съфинансиране от страна на Регионалния фонд за градско развитие чрез JESSICA. Юнашкият салон с площ 640 кв. м е построен с доброволния труд и дарения на варненци.

Варна беше много активна по линия на инициативата, коментира регионалният министър и допълни, че откритата днес емблематична зала е отъпкала пътя за осигуряване на финансиране за спортната инфраструктура, за която в програмите не е бил предвиден достатъчен ресурс, а инструментът за финансов инженеринг е предоставил огромен потенциал.

Павлова припомни, че първоначалната инвестиция в инициативата JESSICA е била в размер на 66 млн. лв., като чрез привлечения ресурс е достигнала над 260 млн. лв., които са успешно инвестирани в проекти за градско развитие.

 По новата програма сме предвидили 270 млн. лв. за фондове за градско развитие – за София и по един за северна и за Южна България, чрез които отново могат да бъдат финансирани такъв тип проекти, коментира министърът. Освен спортни обекти, чрез тях може да бъде финансирана и здравна инфраструктура, допълни тя. Имаме лечебни заведения, които не успяха да получат директно финансиране, тъй като не бяха в сектор онкология. По този начин те също можаха да получат финансиране, посочи Павлова. Регионалният министър информира, че чрез принципа на финансовия инженеринг са  финансирани и други проекти в областта на градската инфраструктура като паркинги, тържища, базари, атракциони, спортни и ледени пързалки, както и завод за автомобилни части. Той дава наистина дава голям диапазон и спектър от дейности, свързани с градско развитие, създаващи работни места, което е много важно, и в същия момент генериращи приходи и можещи да бъдат подкрепени по линия на регионалното развитие, каза в заключение тя.

Източник и снимки: МРРБ


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4101