EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

30% не пазаруват в обект, ако е само в брой

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

30% не пазаруват в обект, ако е само в брой

mail16:05 | 01.12.2021прегледи 543 коментарикоментари 0


Близо една трета от българите отказват да пазаруват в обект, в който може да се плати единствено в брой. Това показва проучване, проведено от норвежката платформа за мобилни разплащания Settle, съобщиха от Settle България.

Проучването на Settle България е проведено между 5 и 20 ноември 2021 г. и в него са взели участие над 500 потребители от цялата страна.
Изследването сочи още, че над 75 на сто от българите предпочитат да не използват банкноти, тъй като считат безкешовото плащане за по-бързо и по-удобно. Според преобладаващата част от тях търсенето на банкомат е равносилно на загуба на време, особено след като на все повече места в България плащания могат да се приемат не само с карта, но и директно от смартфона.

"Това е пример за демократизацията на финансите, при която потребителите гласуват с парите си и по този начин изискват от търговците повече удобства в процеса на пазаруването", коментира Детелина Момчева, икономически директор на Settle за България. "Вярваме, че промяната и развитието на всяка една услуга трябва да е в отговор на нуждите на потребителите. Затова ще продължим да изследваме непрекъснато техните предпочитания и да надграждаме Settle", добави тя.

По данни на БНБ броят на ПОС-терминалите за плащане с карта у нас вече е над 108 000. "Потенциалът на мобилните плащания е още по-голям, защото при тях търговците могат да получават средства от смартфон на смартфон и без наличието на отделно терминално
устройство.

А броят на активните смартфони в България е над 4 млн., буквално всеки втори има такова устройство, което използва ежедневно, включително и за парични преводи", смята още Детелина Момчева. "Финтех компаниите като Settle осигуряват по-евтин и удобен начин за приемане на безкешови плащания в сравнение с ПОС-терминалите, които изискват поддръжка и генерират допълнителни разходи за търговците", добавя тя.

Над една трета от анкетираните отбелязват, че когато използват телефона си като метод за разплащане, това им спестява натоварването да носят портфейл у себе си. Според 16 на сто от респондентите плащането със смартфон предпазва от злоупотреба с картата им.

Като най-сигурни методи за разплащане анкетираните посочват мобилния портфейл и картите - общо над 72 на сто. Запитани в какви ситуации предпочитат мобилните разплащания, почти 44 на сто отговарят, че винаги залагат на този метод, независимо в каква ситуация попадат, 35 на сто използват мобилни разплащания, когато пазаруват онлайн и 21 на сто - когато имат нужда да разменят пари с близки и познати.
Най-голям интерес будят отговорите на въпрос в анкетата относно бъдещето на парите.

Повече от половината - 53 на сто от респондентите, си представят, че до 2-3 години парите в брой ще излязат от употреба и всички разплащания ще са дигитални, а 41 на сто пък са на мнение, че нищо няма да се промени. Значително малък процент от хората вярват, че националните валути ще отпаднат и криптовалутата ще вземе превес.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg