EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

30 млн. евро инвестиции на „Каменица”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

30 млн. евро инвестиции на „Каменица”

mail14:38 | 28.04.2015прегледи 1016 коментарикоментари 0


От началото на 2014 г. „Каменица” АД е инвестирало 30 милиона евро в капиталови вложения по проекти в пивоварна „Астика“. Близо 6 милиона евро са инвестициите само в логистичната база на бирения производител в Хасково, която след направените разширения сега е с обща площ около 20 000 кв. м. В пивоварната е интегриран уникалният за страната анаеробен реактор, който осигурява пречистването на отпадните води на пивоварната и е част от дългосрочните инвестиции на компанията за нулево замърсяване от производствения процес. Общата стойност за интегриране на иновативната технология е близо 3 милиона евро и ще позволи пречистването на 60% от отпадъчните води, отделяни в производствената дейност на пивоварна „Астика“. По този начин ще спомогне за още по-пълноценното функциониране на аеробната пречиствателна станция на пивоварната, която пречиства отпадните води и на всички фабрики в Северна индустриална зона на гр.Хасково. Наред с това реакторът ще произвежда биогаз като субпродукт, който може да бъде използван като алтернативно гориво, което да обслужва енергийните нужди на пивоварната.

Пазарна информация за „Каменица“ АД (период 2014-2015 г.)
„Каменица“ АД е лидер по обем продажби на бирения пазар от 2012 година (данни на ИА Нилсен). От края на 2013 г. компанията заема лидерска позиция на пазара и по стойност на продажбите с цели 35%.
Макар и тежка за бирената индустрия в България, 2014 г. също е с позитивна стойност за компанията, която запазва челното си място с пазарен дял в реализиран обем от 34%. От април същата година „Каменица“ АД е лидер по продажби както в канал ХоРеКа, така и в магазинната мрежа. Резултатите са прецедент за последните 10 години. По данни на ИА Нилсен към март 2015 г. компанията има близо 37% пазарен дял в обем в т.нар. „студен“ пазар и 33% в „топлия“ пазар.
„Каменица“ АД също така е лидер в средноценовия и премиум сегментите в категорията като всяка трета продадена премиум бира в България е Staropramen. Пражка бира номер 1 в света има 2.5% пазарен дял за общ обем продажби.
Дружеството е лидер в премиум сегмента и държи 50% от пазарния дял с марките си Staropramen, Stella Artois и Beck’s (данни на ИА Нилсен от март 2015 г.), което означава, че всяка втора продадена премиум бира в България е част от портфолиото на „Каменица“ АД.
Компанията също така е най-големият работодател в бирената индустрия в страната с общо 771 служителя, по данни от 2014 г.
За периода 2014 – 2015 г. „Каменица“ АД е инвестирала около 20 милиона евро в проекти за подобряване качеството на произвежданата бира, увеличаване капацитета на производство на съоръженията и осигуряване изключително безопасна среда за работа за всички служители. Бяха направени и значителни нововъведения в производствения процес, само някои от които са закупуването и инсталацията на два варилни съда, нова филтър преса, ферментационни съдове и 2 депозитни съда за готова продукция, които да допринесат за това пивоварна „Астика“ да се превърне в една от най-модерните пивоварни в страната и Европа.

За пивоварна „Астика”
Пивоварна „Астика” е с обща площ от 100 хил. кв. м., от които 55 хил. кв. м. представляват бивш винзавод, а останалите 45 хил. кв. м. са нови площи. От началото на 2014 г. са инвестирани близо 6 млн. евро в подобряване и разширяване на логистическата част от завода, която е с приблизителна площ от 20 хил. кв. м. Новите високотехнологични съоръжения позволяват съкращаване на логистичните разходи с 10% годишно.
С интегриране на анаеробния реактор към вече съществуващата пречиствателна станция за отпадни води към пивоварна „Астика“ се достига пречистване на 60% от отпадните води на завода още преди те да достигнат до пречиствателната станция, която се обслужва пречиствателните нужди на всички предприятия от Северна индустриална зона Хасково. Инвестицията в построяването и интеграцията на анаеробния реактор е на стойност близо 3 милиона евро и също така ще позволи производството на биогаз като субпродукт, който може да се използва за алтернативното гориво за поддържане на производствените нужди от енергия.
Заводът разполага с три опаковъчни линии:
• Бутилираща линия за производство на стъклени бутилки (RGB), Кронес (Германия). Монтирана е през 2009 г. с производителност от 50 хил. бутилки/ час.
• Линия за бутилиране на ПЕТ опаковки (PET), Кронес (Германия). Линията е напълно реновирана през 2012 г. с производителност от 12 хил. бутилки/ час.
• Линия за производство на опаковки в кенове (CAN). Линията е реновиране през 2010, 2011 и 2012 г. и е с производителност от 13 хил. кена/ час.
Нормалната производителност на завода при работа на трите линии е около 80 хил. хектолитра на денонощие или 8 млн. литра на денонощие.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg