EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

30% вероятност - петрол под $100

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

30% вероятност - петрол под $100

mail10:00 | 27.03.2012прегледи 567 коментарикоментари 0


Икономиката на Русия в значителна степен зависи от световните цени на петрола и тяхното съществено понижение може да засегне финансовата позиция на страната, а като последица и дългосрочния й кредитен рейтинг. Това се посочва в разпространен днес на световните пазари доклад на влиятелната американска рейтингова агенция Стандард енд Пуърс (Standard and Poor's), предаде ИТАР-ТАСС.
"Според над понижението на цените на петрола с 10 долара ще доведе до спад на приходите в руския бюджет в размер на 1,4 процента от БВП (брутния вътрешен продукт)", се отбелязва в доклада. "В най-лошия случай, когато цената на (петролната) смес Урал спадне до 60 долара за барел, дефицитът в държавния бюджет ще превиши 8 процента от БВП. При подобен сценарий дългосрочният кредитен рейтинг на Русия може да бъде понижен с три степени", се допълва в документа. В момента рейтингът на Русия по скалата на Стандард енд Пуърс е ВВВ+ (лат. букви), а перспективата за оценката - "стабилна".
Според оценката на специалистите от агенцията за да бъде балансиран бюджетът на Русия през 2012 година, средната цена на петрола трябва да бъде 120 долара за барел. Сега на водещите борси цената за барел достига 125 долара. Този доклад на Стандард енд Пуърс за Русия е изготвен въз основа на средна цена на петрола от 100 долара за барел. В него обаче присъстват и два алтернативни сценария - когато цената за барел петрол слиза до 60 долара и най-мек вариант с цена 80 долара. "Според нас вероятността от двата последни сценария в близките две години е под 30 процента", заяви при представянето на доклада експертът Кай Стукенброк.

 


Тагове: петрол, цена
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg