EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

30%-50% по-слаба реколта от малини

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

30%-50% по-слаба реколта от малини

mail14:02 | 12.09.2017прегледи 9507 коментарикоментари 0


Заради продължителната суша и високите летни температури беритбата в по-голямата част от малиновите насаждения у нас на практика вече приключи, при положение, че есенната малина попринцип се бере до края на октомври, коментира за „Агрозона“ Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните.

Въпреки оперативните данни на земеделското министерство, че към 31-и август събраната продукция от малини е три пъти повече спрямо същия период на 2016 г., Божидар Петков каза, че реколтата от лятна и есенна малина е в рамките на 30-50% по-слаба от предходната година. Причината, по думите му са студовете през зимата и късните пролетни слани.

При площите, заети с малини, има ръст в страната, който се дължи основно на европейски проекти. Тези нови насаждения обаче все още не са влезли в плододаване, каза Петков.

Пред малинопроизводителите тази година е стоял и въпросът дали да поливат при високите цени на водата предвид недостига на работната ръка за бране на продукцията.

Пазарите на родните малини са традиционно страни от Западна Европа, скандинавските страни, частично САЩ. 80% от износа е под формата на замразен продукт заради невъзможността на малината да бъде транспортирана на дълги разстояния в прясно състояние. Добри обаче са темповете на износ на пресни малини от България за съседна Румъния, тъй като пазарите в Букурещ са по-близко до основни малинопроизводителни райони като Лозница и Попово от тези в София. Що се отнася до реализацията на плода у нас – това се случва основно в София, Варна и Бургас – туристически дестинации, които поемат определени количества, казва Божидар Петков. По думите му малината е повече бутикова стока, продава се в малки разфасовки и дневните обеми не са значителни.

България през последните години се специализира като добър производител на индустриална малина. Берачите у нас обаче с всяка година намаляват, защото младите отиват в чужбина, а възрастта на по-опитните напредва. В резултат се покачва и цената на труда им.

Що се отнася до цената, за преработвателната промишленост тя е около 2-2,50 лв/кг от производител, а за пресния пазар – между 3 и 5 лв/кг.


Тагове: малини, реколта
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg