EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

3 трлн. евро спасяват еврозоната

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

3 трлн. евро спасяват еврозоната

mail09:27 | 10.01.2011прегледи 1067 коментарикоментари 0


Държавните и правителствени ръководители от ЕС търсят 3 трилиона евро за "спасяване" на еврото и на слабите страни, членки на еврозоната, съобщава днес гръцкият в. "Вима".
След помощта от почти 200 млрд. евро за Гърция и Ирландия и около 60 млрд. евро, които по всяка вероятност ще бъдат дадени на Португалия, която както личи по всичко, ще бъде следващата "жертва" на пазарите, европейските ръководители са готови да съдействат и за създаване на фонд, който ще предостави около 800 млрд. евро на Испания и почти 2 трилиона евро на Италия.
Общо 3 трилиона евро и отгоре, толкова сочат изчисленията, че ще са нужни за финансирането на тези страни, ако продължи ефектът на доминото от дълговата криза. Никой обаче не е в състояние да извади парите на данъкоплатците, за да ги сложи в някакъв фонд. Създаването на механизъм за финансиране на държавите, които не могат да получат заеми от пазарите, е изключително труден и сложен експеримент, коментира гръцкият в. "Вима".
Изданието твърди още, че в близките дни ще бъде поставен и въпросът за разсрочване на помощта за Гърция под формата на заеми в размер на 110 млрд. евро. Предполага се, че ЕС може да реши да бъдат разсрочени 80 млрд., а по останалите 30 млрд. евро ще трябва да се произнесе Международният валутен фонд.
Всички вестници днес алармират за очакваното през тази година орязване с 15 на сто на заплатите в държавния сектор на Гърция.
"Промените на доходите ще са шокови, след като в рамките на мерките за икономии кабинетът Папандреу реши да въведе единна щатна таблица за заплатите в държавния сектор, "ураганът" от съкращения ще удари всички надбавки и допълнителни
възнаграждения на работещите", пише в. "Етнос".


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg