EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

3 трлн. евро са отишли за банките в ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

3 трлн. евро са отишли за банките в ЕС

mail21:18 | 27.04.2009прегледи 664 коментарикоментари 0


moneyПравителствата на страните членки на ЕС са отпуснали близо 3 трилиона евро под формата на гаранции или директни финансови инжекции за подпомагане на банковия сектор, сочат данните на Европейската комисия , цитирани от EUObserver.
Сумата възлиза на около 25% от общия БВП на Общността.
Средствата са били използвани за гаранции, защита над рискови операции и рекапитализация на финансовия сектор, се уточнява в доклад на Брюксел.
Близо 2.3 трилиона евро от средствата са били използвани по схеми за осигуряване на финансови гаранции, 300 млрд. за рекапитализация и около 400 млрд. по други програми за преструктуриране на банковия сектор.
От страните членки на ЕС най-големи банкови гаранции е предоставила Дания - 560 милиарда евро. След нея се нареждат Германия, Франция, Испания и Холандия.
Докато голяма част от страните членки на ЕС са осигурили на банките си специални гаранции и облекчения, държавите в Централна и Източна Европа, сред които Словакия, Румъния, Полша, Литва, Естония и България не са предприели подобни мерки, посочва интернет порталът.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg