EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

3-те години на Росен Плевнелиев на "Дондуков" 2

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

3-те години на Росен Плевнелиев на "Дондуков" 2

mail13:35 | 21.01.2015прегледи 771 коментарикоментари 0


Президентът Росен Плевнелиев заяви, че ще окуражи правителството и Народното събрание да проведат необходимите реформи. Държавният глава и вицепрезидентът Маргарита Попова направиха отчет за работата си през последните 3 години от своя мандат на специална пресконференция.

Росен Плевнелиев заяви, че това е бил период на различни международни и вътрешни кризи:

Особено големи предизвикателства, с които се сблъскваме за първи път в нашата най-нова демократична история, а именно, най-тежка световна икономическа и финансова криза от 80 години насам, най-тежката криза в ЕС от неговото създаване досега, фалираха държави, банки. Популизмът и национализмът в Европа се засилиха. Бяха поставени под въпрос основни теми на Съюза. България преминава през комбинация от кризи, в това число политическа, демографска, икономическа и социална.

Президентът изрази надежда, че кризата на тежко политическо противопоставяне е останала в миналото. Според него първите симптоми за това вече са налице. Държавният глава даде висока оценка на новата политическа култура на преговори и съставяне на коалиции, каквато наблюдавахме след провеждането на последните парламентарни избори през октомври.

Основният герой в България през последната година е гражданското общество, подчерта държавният глава:

За мен истинският герой на отминалата година е българското гражданско общество. То показа, че далеч е надраснало нивото на политическата класа и е развило безпогрешна чувствителност към всичко нечестно и задкулисно. Гражданското общество в България е истинският гарант за европейско демократично развитие на страната и аз ще продължа да го подкрепям по всеки възможен начин. През изминалите три години показах, че мога да нося моята конституционна отговорност и то в кризисна и непредвидима среда, на масови протести и комбинация от вътрешни и външни кризи. Ще продължа и занапред да изпълнявам отговорно своите конституционни задължения, да чувам гласа на народа и да подкрепям гражданското общество в неговите справедливи искания. Вярвам, че демокрацията, европейското развитие и модернизацията на България нямат алтернатива.

Росен Плевнелиев констатира, че страната ни разпределя малкия ресурс, с който разполага, неправилно. Според него това се дължи на факта, че има много нереформирани сектори. По тази причина държавният глава обеща да окуражи правителството и парламента да проведат необходимите реформи, като според него не търпят отлагане кардинални промени в областта на здравеопазването, образованието, енергетиката.

Ще работя за това 2015-а година да бъде година на реформи. Зададохме смислени приоритети в енергетиката, модерна инфраструктура, дългосрочно планиране в страната. Зададохме посоката за продължаване на реформите в енергетиката, сигурността, каза още Росен Плевнелиев.

Президентът отдели значително внимание и на външната политика. Той категорично се противопоставя на политиката на Москва. Според него България не трябва да седи в ъгъла в решителен момент и да играе ролята на нечий "троянски кон".

Президентът постави акцент и върху превъоръжаването на България.
Искам България да не бъде пасивен, а активен член на НАТО, заяви Плевнелиев.

Автор: БНР
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg