EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

3 седмици, 22 договора за саниране

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

3 седмици, 22 договора за саниране

mail11:40 | 25.02.2015прегледи 726 коментарикоментари 0


Само три седмици след старта на Националната програма за енергийна ефективност към Българската банка за развитие са подадени заявления за финансиране от 41 сгради. 22 са сключените договори. За останалите това предстои да бъде направено през следващите дни. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на среща за разясняване на програмата в София.
Тя потвърди, че проект „Енергийно обновяване на българските домове” ще бъде завършен и е осигурена равнопоставеност между участващите в него и Националната програма за енергийна ефективност.
293 са одобрените сгради по финансирания със средства от оперативна програма „Регионално развитие” проект, 100 от които са на територията на град София. Ако собственици на вход или блок секция са сформирали сдружение за участие в европейския проект, живеещите в останалата част от блока ще могат да участват в националната програма, обяви тя. Регионалният министър обясни, че се изисква участието на цели сгради, за да се промени обликът на градовете.
България е последната страна, в която няма програма, която да инвестира в обновяването и осигуряването на енергийна ефективност на сградите, обясни министърът. Разработеният през 2004 г. документ описва само необходимите действия, но не посочва стъпки за изпълнение. Според него 3 млн. души живеят в сгради от стоманобетон, допълни тя.
Макар предвидените за изпълнението на програмата 1 млрд. лв. да не са достатъчни за всички сгради, се надяваме да поставим началото на процеса по тяхното обновяване, каза Лиляна Павлова. От следващата година ще разполагаме с още 350 млн. лв. по ОП „Региони в растеж”, с които ще могат да бъдат обновявани по-малки сгради, допълни тя.
Основната ни цел е да осигурим конструктивна устойчивост, а не просто да „опаковаме” сградите, каза Лиляна Павлова. Другата е икономия на разхода за отопление. Опитът показва, че на места достига до 70%, отчете министърът. Не може собствениците да откажат изпълнението на задължителните изисквания за осигуряване на заложения клас С изисквания, допълни тя.
Регионалният министър обясни, че областните управители ще контролират изпълнението на програмата от общините, но в основата й стои гражданският контрол. Представители на сдруженията на собствениците могат да участват като наблюдатели при избора на изпълнители, съобщи тя.
Във връзка с често задавания въпрос как обектите с търговско или друго предназначение могат да участват, министърът обясни, че трябва да бъде спазен Законът за държавните помощи в сградите, в които се намират такива обекти. Общините ще трябва да се регистрират като оператор на държавна помощ, да регистрират и да следят за спазването на закона от обектите, които получават такава помощ, разясни тя.
По повод на другия най-често задаван въпрос – за необходимостта от създаване на сдружение на собствениците Лиляна Павлова обясни, че Законът за управление на етажната собственост регламентира неговата регистрация като юридическо лице с нестопанска цел единствено за целите на програмата. То е необходимо, защото ще бъде получател на гаранцията за качеството на изпълнената работа и при дефекти ще може да предяви претенция към изпълнителя за тяхното възстановяване, каза още тя. Сдруженията не третират и нямат право да се занимават с взаимоотношенията на отделни собственици с трети страни и не мога да поемат финансови задължения вместо тях, допълни министърът.
Лиляна Павлова обясни, че за да се улесни изпълнението на програмата, се дава възможност на отделни сдружения да представляват блок-секциите в големите сгради. Заявлението за финансиране, обаче трябва да бъде само едно за цялата сграда, обърна внимание тя.
Подготвят се промени в закона, които ще определят данъчните облекчения. Те ще останат в сила за собствениците, които сами са си обновили сградите. За обновените със средства от Националната програма тези облекчения няма да важат. Дължимите данъци и такси ще бъдат увеличени минимално, обяви Лиляна Павлова.
По повод на мерките, които програмата ще финансира, министърът обясни, че може не само вертикалните щрангове да бъдат подменени с хоризонтални, за да се осигури индивидуално отчитане, но може да бъде сменен и видът на отоплението. Ако направените обследвания предпишат, ще бъде сменяна електрическата инсталация в сградата.
Няма да бъде финансиран ремонт на жилищата, оборудване подмяна на отоплителни тела в апартаментите и закупуване на техника. Програмата не финансира подмяната на асансьори, подчерта регионалният министър. Собствениците на сграда са длъжни да осигурят тяхната безопасност, допълни тя. При технически изправни асансьори ще осигурим тяхната енергийна ефективност, каза Лиляна Павлова и обясни, че това включва подмяна на електрическата инсталация и осветление и монтиране на интелигентна система за управление.
Остъклените балкони се считат за допустими само ако са устойчиви и конструкцията им не е утежнена или са надградени. В противен случай те ще бъдат считани за незаконно строителство, обърна внимание министърът.
Лиляна Павлова информира, че проектантите ще трябва да предложат добро архитектурно решение за външния вид на всяка сграда. С решение на общинския съвет ще бъдат определени общата визия на сградите и кварталите, за да бъде обликът добър, допълни тя.
Кметът на София Йорданка Фандъкова припомни, че общината е разработила типови проекти за всички видове панелни обекти и ги предоставя безвъзмездно на гражданите. На тяхна база ще се разработват конкретни проекти за отделните обекти. Издаваните от общината разрешения за строеж и тротоарното право, където е необходимо, ще бъдат безвъзмездни, за да не натоварваме бюджета на програмата, допълни тя.

Сградите, които изцяло въведат мерки за енергийна ефективност, ще участват приоритетно в проект „Зелена София”, който предоставя посадъчни материали и оборудване за малки градинки и околоблокови пространства, каза още Йорданка Фандъкова.
По време на срещата стана ясно, че в София вече са подадени 18 заявления за интерес и финансова помощ от Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, от които 9 са одобрени. Общо 2800 са сградите на територията на столицата, които могат да участват в нея. В общината е създадено специално звено, което да съдейства на гражданите при участието им в програмата./МРРБ
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg