EUR 1.9558
USD 1.7999
CHF 1.9913
GBP 2.2782
CNY 2.4937
you tube
mobile version

3% ръст на БВП през 2016 година

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

3% ръст на БВП през 2016 година

mail12:00 | 12.05.2014прегледи 704 коментарикоментари 0


Учени от Института за икономически изследвания при БАН /ИИИ при БАН/ виждат възможности за леко увеличаване на темповете на растеж на икономиката на България и прогнозите са през 2016 г. за растеж от близо 3 процента. Това обяви на пресконференция в БТА проф. д-р Митко Димитров, директор на Института, при представянето на доклад на института за икономическото развитие у нас през 2013 г.
Акцентът в доклада от тази година е бедността и социалното неравенство.
Този ръст е възможен, ако подобряването на условията в ЕС продължат оптимистично да се развиват, при положение, че политическата и икономическа стабилност в страната се запази и при условие, че могат да се използват и други допълнителни фактори в страната за стимулиране на растежа, каза проф.д-р Митко Димитров.
Той напомни, че страната ни е силно зависима от външните условия и сподели личното си мнение, посочвайки сред решенията, които зависят от страната ни, подобряването на работата на институциите. Тук има големи възможности за намиране на вътрешни резерви, които да помогнат да се ускори значително икономическият растеж, допълни той.
По отношение на сегашната картина проф. д-р Митко Димитров посочи, че възстановяването на икономиката ни след кризата продължава със слаби темпове. Това ние определяме като стагнация и това е основният проблем пред икономическото развитие на страната и през следващия период, каза професорът. Иглика Василева от Института посочи, че прогнозите за тази година са за ръст на икономиката от 1, 7 на сто, за следващата - 2,4 на сто. Очаква се безработицата да се понижи от 12, 9 на сто през 2013 г. до към 12 на сто в края на прогнозния период, каза Василева. Прогнозите на учените за тази година са за средногодишна инфлация от минус 0,3 процента.
 


Тагове: ръст, България
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg