EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

3 подаръка и 2 проблема за Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

3 подаръка и 2 проблема за Гърция

mail10:40 | 12.07.2011прегледи 370 коментарикоментари 0


Финансовите министри на страните от еврозоната са решени да запазят стабилността на валутния съюз, Еврогрупата взе решение да обезпечи намаляване на лихвите по заемите за Гърция, съобщават гръцките вестници. Това е оповестил председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер на завършилото късно снощи заседание за Гърция. В. "Нафтемборики" коментира, че за първи път финансовите министри от еврозоната са обсъдили възможността за постигане на гъвкавост при функциониране на Европейския фонд за финансова стабилност, така че да могат да бъдат изкупувани гръцки облигации.
В. "Вима" допълва, че на заседанието си в Брюксел финансовите министри от еврозоната са предоставили на Гърция три "подаръка", но наред с това създавали на страната и два "трънливи" проблема. "Подаръците" се свеждали до това, че след осемчасови консултации министрите заявили, че по принцип са готови да дадат отговор на кризата и по-специално, че са решили да обезпечат спад на лихвите по заемите за Гърция и за отпускане на пари за обратно изкупуване на гръцките облигации от гръцката държава при текущи цени, които са под номиналната им стойност. Вестникът определя като "трънливи" проблемите, свързани с участието на частните инвеститори /банки, фондове и организации/, за цената на новия спасителен пакет за Гърция, както и за гаранциите, които страната трябва да даде, за да получи нова помощ. В. "Катимерини" отбелязва, че за частните инвеститори са настояли Германия и Холандия, а по въпроса за гаранциите поредно искане е предявила Финландия. Главният въпрос
сега е дали и доколко решенията на Еврогрупата ще бъдат оценени подобаващо от пазарите. Ако въпреки усилията на Гърция, Европа не вземе правилни, колективни и ефикасни решения, ще възникне опасност от нови, вероятно световни сътресения на финансовите пазари заради разрастващи се съмнения в способността на страните от ЕС да защитят валутата си, предупреди премиерът Георгиос Папандреу в писмо до председателя на групата, премиера на Люксембург Жан-Клод Юнкер. Изданията прогнозират, че очакваният нов спасителен пакет за Гърция до 2014 г. ще бъде договорен след предстоящи интензивни консултации на представители на тройката - ЕС, ЕЦБ и МВФ в Атина. Целта на кабинета Папандреу е новата помощ да бъде уредена през август, така че през септември да бъде изплатен следващият транш от заемите за Гърция.
 


Тагове: Гърция, печат
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg