EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

3 млрд.евро за Р.С. Македония при отказ от въглища

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

3 млрд.евро за Р.С. Македония при отказ от въглища

mail11:35 | 22.11.2023прегледи 655 коментарикоментари 0


Международни кредитори, включително Европейската банка за възстановяване и развитие и Световната банка, подкрепят план на стойност 3 млрд. евро за отказване на Република Северна Македония от въглищна енергия, заяви пред Ройтерс ръководителят на ЕБВР.

Сделката, която се очаква да бъде обявена на преговорите за климата COP28 в Дубай, започващи на 30 ноември, ще изложи план за затваряне на двете въглищни електроцентрали в страната и замяната им с 1,7 гигавата възобновяема енергия.

"Въглищата в Северна Македония представляват 40% от енергийния източник, така че са много големи, много са важни", посочи президентът на ЕБВР Одил Рено-Басо и добави:

"Това е един пример за това, което бихме искали да покажем на COP28, да представим този подход и това, което може да се постигне, както и ангажимента на страната".

Планът, наречен "Инвестиционна програма за справедлив енергиен преход" (JET-P), следва подобни усилия за по-бързо оттегляне на въглищните централи в Южна Африка, Индонезия, Виетнам и Сенегал, с подкрепата на правителства, публични кредитори и частни инвеститори.

Цената на македонския проект, който е еквивалент на 1500 евро за всеки от двата милиона жители на балканската държава, подчертава трудностите, пред които са изправени много малки или страни с ниски доходи при финансирането на прехода към по-чиста енергия.

Коалиция от държави обяви споразумение за JET-P на стойност 20 млрд. долара по време на форума за климата COP27 през миналата година, за да помогне на Индонезия да затвори електроцентрали, работещи с въглища, след обещание от 8,5 млрд. долара през 2021 г., за да помогне на Южна Африка също да се откаже от въглищата. Но експертите казват, че парите са само малка част от необходимото.

През 2018 г. ООН определи Скопие, като най-замърсената столица в Европа и страната работи от години, за да се откаже от въглищата. Но през 2021 г. тя отвори отново неизползваната въглищна електроцентрала REK Oslomej, за да намали вноса на електроенергия. И двете въглищни централи на РСМ са остарели и работят с лигнитни въглища, които са най-замърсяващият вид.

Говорител на Международната финансова корпорация (IFC) каза, че зеленият преход, включително в Северна Македония, е един от ключовите приоритети, но не е в състояние да потвърди каквито и да е подробности за плана. Световната банка също не беше открита за коментар. Правителството на Северна Македония също не отговори на искане за коментар от страна на Ройтерс.

През 2021 г. Северна Македония се присъедини към Powering Past Coal Alliance, група от държави, ангажирани с постепенното премахване на енергията от въглища. След първоначалната цел за завършване до 2027 г., през януари миналата година тя измести датата до 2030 г.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg