EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

3 млн.лв. за ремонт жп гара Стара Загора

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

3 млн.лв. за ремонт жп гара Стара Загора

mail09:00 | 28.08.2014прегледи 855 коментарикоментари 0


В края на 2014 г. или началото на 2015 г. ще започне ремонтът на жп гарата в Стара Загора. „Финансирането ще бъде осигурено от Националната компания „Железопътна инфраструктура", сумата ще е около 3 милиона лева“, обясни транспортният министър Николина Ангелкова.
Поредно забавяне в изпълнението на проектите по ОП „Транспорт“ 2007 – 2013 г. констатира тя при инспекция на строителството по участъците, включени в обхвата на проекта за модернизация на жп линията Пловдив – Бургас и подготовката на рехабилитацията на гарата в крайморския град.
Най-критично е изпълнението на лот 3 от проекта – „Церковски – Карнобат“. Изпълнителят е „ДжиСиЕф-СК 13-Трейс Рейлинфра Консорциум”, а стойността на договора е близо 136 млн. лв. без ДДС. Въпреки че физическото изпълнение по трасето се оценява на около 73% е натрупано голямо забавяне и обектът няма да бъде завършен в срок. Ангелкова подчерта, че ще бъде безкомпромисна и иска от изпълнителите пълна мобилизация за завършването му до средата на 2015 г. „В момента не се работи достатъчно интензивно по този обект. Очаквам в 3 дневен срок да ми бъде представена ревизирана строителна програма, в противен случай ще предприемем действия срещу изпълнителя. Първоначално ще активизираме неустойките по договора, но ако се наложи ще пристъпим и към прекратяване“, каза Николина Ангелкова. По думите й така ще бъде минимализиран риска от загуба на средства по ОП „Транспорт“. Тя изиска от изпълнителя да осигури допълнителни екипи и да удължи работното време на строителите.
Работата по участъка Стара Загора – Зимница (лот 2 от проекта за модернизация на жп линията Пловдив – Бургас) ще бъде удължена със 160 дни. По договор дейностите трябваше да бъдат приключени до средата на май т.г. По трасето са изпълнени около 90% от дейностите. Изпълнител е ДЗЗД „ДжиСиЕф-СК 13-Трейс Рейлинфра Консорциум”, а стойността на договора е над 151 млн. лв. без ДДС. Приблизителната разгъната дължина на железния път е 120 км.
В Бургас, съвместно с кмета на града Димитър Николов, бяха инспектирани строителните дейности по коловозите на жп гарата. Представители на изпълнителя Консорциум ДЗЗД „Железопътна инфраструктура Бургас“ казаха, че в момента е в ход проектирането, а по договор строителните дейности трябва да започнат в края на месец ноември. „По договор строителството трябва да приключи в началото на 2016 г., което е извън срока на допустимост на разходите по ОП „Транспорт“. Затова трябва да направим всичко възможно да приключим до края на следващата година, за да усвоим и всички средства, предвидени за проекта“, каза министър Ангелкова. Тя настоя до 1 септември да бъде представен идеен проект, а до 15 септември – технически. „По този начин ще можем да започнем строителство до 1 ноември“, заяви тя. Договорът за модернизация на гарата възлиза на 8,1 млн. лева без ДДС (с 10% непредвидени разходи).
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4141