EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

3 млн.дка частни гори се изсичат

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

3 млн.дка частни гори се изсичат

mail11:30 | 14.05.2012прегледи 781 коментарикоментари 0


Българският парламент продължи с гласуването на второ четене на промените в Закона за горите, които, според екологични организации ще доведат до непрозрачна приватизация на един от последните обществени ресурси. Аргументите на зелените движения са следните:
-Ще се предоставя държавна гора за частни строежи, което беше целта и на заменките на гори при Тройната коалиция
-Предлага се това да става без конкурс, т.е. на нереални и непазарни цени и с подбрани по корупционен начин частни инвеститори
-Позволява дозастрояване на най-ценните български гори по планините, включително в природните паркове, след като заменките позволиха приватизирането и застрояването на Черноморието
-Позволява се доизсичането на всички частни гори под 20 декара без горскостопански проект и екологична оценка.
Промените в Закона за горите подаряват българските гори на няколко добре известни бизнесмени, предупреждават още природозащитниците. Сметките показват, че засегнатите площи от сегашните промени в Закона за горите далеч надминават тези, засегнати от заменките:
Площта на планираните ски курорти и голф игрища, за които има публична информация е около 20 000 декара (20 проекта по средно 1 000 дка в Рила, Пирин, Витоша, Родопите, Стара планина и по Черноморието).
Площта на частните гори под 20 декара, които ще могат да бъдат изсечени веднага, е около 3 милиона декара. Тези гори покриват 3% от територията на страната.
Общо - 3 020 000 декара. За сравнение - площта на заменките е 33 000 декара. Загубите за държавата може да достигнат до 300 милиона лева.

Промените в закона коментира за БГНЕС председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев:”Тук, в случая става дума за инвестиции от 200-300 млн. лв., а не че държавата ще загуби тези пари, ще спечелят софиянци за Витоша, ще спечелят хората от Банско, Разлог за това, че ще имат инфраструктура. Попитах днес от трибуната на НС дали швейцарци, германци, австрийци, италианци са по-глупави от нас или по-малко мислят за природата си, продължи Велчев. Мисля, че и Швейцария е един пример, в който бизнеса, хората и природата живеят и работят в хармония – да се опитаме да направим същото, призова той. Двадесет и две години Витоша беше оставена на силови групировки, да се борят кой да вземе и да направи нещо там, припомни Велчев. Явно никой нищо не правеше, имаше само идеи. Има много хора, които тук спорят, но никога не са се качвали на Витоша, не са ходили в планината, но тук от трибуната лесно упрекват в нечисти сделки, когато нещо се прави, възмущава се депутатът. Не е задължително в предложенията на управляващите да има користни цели, смята Велчев. Забелязвате, че ежедневно ни атакуват, че няма достатъчно инвеститори в България - ще говоря с факти, а не да се оправдавам от нападките на опозицията, подчерта той. Не можеш да намериш инвеститор и да му даваш нещо на парче всяка година, да му определяш такси и концесии, които той да заплаща - бизнесът иска ясни правила, каза Велчев.

 


Тагове: гори, изсичане
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161