EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

3-месечна забрана за износ на дървесина

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

3-месечна забрана за износ на дървесина

mail10:40 | 11.03.2015прегледи 741 коментарикоментари 0


Влезе в сила тримесечната забрана за износ на необработена дървесина. Министърът на земеделието Десислава Танева е забранила със заповед износа на необработен дървен материал, станаа ясно на кръгла маса, на която беше представен пакет от законови промени за ограничаване на незаконната сеч.

Седмица след като бе гласувана в парламента, забраната за износ на необработена дървесина е обнародвана в брой на Държавен вестник. Ограничението, което е за срок от три месеца, вече срещна неодобрението на Асоциацията на горските фирми. Те го определиха като неефективна и крайна мярка, нарушаваща принципите на пазарната икономика.
Не очакваме цената на дървесината драстично да падне, каза за "Хоризонт" директорът на Югозападното държавно предприятие Дамян Дамянов. Според него мораториумът няма да реши проблемите на пазара на дървесина:

Не износът е проблемът в случая. Проблемът е самата търговия с дървесина и самото предоставяне на дървесина, там се къса връзката между хората, които осъществяват добив, и тези, които преработват.

Коя е порочната практика коментира заместник-директорът Васил Маринковски:

Една не малка част от дървесината се купува от така наречените прекупвачи, които купуват дървесината с цел препродажба, така се увеличава стойността.

Така големите печалби отиват в търговците, за сметка на реалното производство. Държавата трябва да намери механизъм , който да стимулира дървопреработвателната индустрия у нас, смята Дамянов:

Истината е, че държавата трябва да инвестира в мощности преработвателни, принадената стойност, работните места да са тук, а не да изнасяме необработена дървесина.

МЗХ инициира законодателни промени за стопанисването и опазване на българската гора

Заместник-министърът на земеделието Георги Костов представи предвижданите промени в законодателната рамка, като посочи, че без подкрепата на всички заинтересовани страни, това не би било възможно. „Очакванията на обществото са за противодействие на незаконните и непрофесионалните практики и именно това предлагаме с промените“, заяви доц. Костов. Той информира, че огромен проблем са системните нарушители в горите, на които трудно противодействаме в момента и затова сме инициирали, законодателни промени, като например в Закона за административните нарушения и наказания, в който се предвижда полагането на обществено полезен труд.
„С предложенията ни имаме намерение да се извършат промени при реда за достъп на пътните превозни средства до горските територии, като ще се въведе GPS за осигуряване на проследимост на движението им“, съобщи Костов. Освен това в обектите, в които постъпва, преработва се, или от които се експедира дървесина, се предвижда да се въведе постоянно видеонаблюдение. Нивото и квалификацията на лицата, които упражняват лесовъдска практика в горите, трябва да бъде повишено, заяви зам.-министърът. Затова с промените ще има изискване за задължителен курс за квалификация на всеки 2 години от лицата, упражняващи лесовъдска дейност. По този начин ще се прекрати практиката за работа на лица без необходимите знания и опит.
Представени бяха и промените, засягащи малките горски имоти, които имат за цел да се ограничи изсичането в кратък период на малки частни горски парцели, които засягат над 1,5 млн. собствени и над 2 млн. парцела. Те ще бъдат задължително включвани в изработваните за горските територии горскостопански програми. Ще се въведе и възможността за изкупуване на малки имоти от Държавните горски предприятия със средства от Фонд „Инвестиции“.

През април ще започне да действа и новата електронна система чрез която Изпълнителна агенция по горите ще проследява движението на добитата дървесина, посредством издаден електронен превозен билет. В Наредбата за сечите в горските територии при отгледните сечи, няма да се допуска еднократно отсичане на повече от 30 % от запаса на насаждението, а при възобновителните сечи този процент ще бъде от 20-30 % от запаса на насаждението.

Проектите на документите, с които ще се извършат промените са предложени за обществено обсъждане преди тяхното одобрение.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3882