EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

3 и 4 -ти блок на АЕЦ преминават към РАО

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

3 и 4 -ти блок на АЕЦ преминават към РАО

mail09:45 | 30.12.2011прегледи 560 коментарикоментари 0


Делян Добрев, заместник-министърът на икономиката енергетиката и туризма инспектира Специализирано поделение „Извеждане от експлоатация – Козлодуй” на Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци” (ДП РАО).
Обиколката включваше посещение на машинната зала на 1-4 блок и на една от площадките за временно съхранение на демонтирано оборудване. Посещението бе планирано преди няколко месеца, когато зам.-министър Добрев за първи път посети спрените през 2002 г. 1 и 2 блок на атомната централа. Основната цел на днешната визита бе той лично да се убеди в изпълнението на поставените през лятото задачи по дейностите за физическия демонтаж на оборудването в конвенционалната част на двата блока. „Определено има напредък в демонтирането, той е очевиден в сравнение с географията на машинна зала, която видях в края на месец август. Именно на този напредък много държат донорите на безвъзмездните средства от Европейския съюз (ЕС). Смятам, че се върви в правилната посока, темпото се увеличава. Убеден съм, че след още шест месеца ние ще демонстрираме наистина сериозни резултати за дейностите по извеждането. Тогава, непосредствено преди срещата на Асамблеята на донорите на Международен фонд „Козлодуй”, отново ще дойда тук, защото държа преди страната ни да докладва хода на демонтажа, лично да съм запознат.” – заяви след посещението Делян Добрев. Той определи като един от приоритетите за 2012 г. преминаването на 3 и 4 блок към ДП РАО и получаването на лицензии за извеждане от експлоатация.
„Смятам, че след като Европейската комисия през тази година извърши проверка на дейностите по демонтаж в трите страни, които се финансират за целта със средства на ЕС – Литва, Словакия и България, стана ясно, че страната ни се справя добре с поетите ангажименти. Мисля, че вече се създаде и разбиране за това, че дейностите по извеждане от експлоатация на ядрени мощности представляват дълъг процес, който трябва да се извърши прецизно, с много добро предварително планиране, особено, когато се стигне до първи контур. Най-положителният сигнал за 2011 г. е, че нашите представители в европейските институции и българското правителство успяха да убедят ЕС, че помощта за извеждането трябва да бъде продължена най-малко за още един финансов период. Аз съм оптимист за това, че тепърва предстоят разговори по конкретизиране на размера на средствата, така че да се намери най-добрият баланс между интересите на държавите за скъпоструващите дейности по извеждане и възможностите на ЕС в условията на криза.” – коментира от своя страна Владимир Уручев.

С Решение № 839 от 20 декември 2008 г. на Министерския съвет на Р България блокове 1 и 2 на “АЕЦ Козлодуй” ЕАД бяха обявени за съоръжения за управление на радиоактивни отпадъци чрез ДП РАО.
На 22 юни 2011 г. ДП РАО стартира първа операция по реален демонтаж на оборудване (ресивери на първи турбогенератор) 1 и 2 блок на атомната централа.

 


Тагове: блокове, АЕЦ, РАО
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg