EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

3 АМ, скоростен път до Видин & тунел под Шипка

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

3 АМ, скоростен път до Видин & тунел под Шипка

mail07:11 | 09.09.2015прегледи 2674 коментарикоментари 0


Магистрала “Хемус” и връзките към нея - бързият път София-Видин, аутобанът София-Калотина, магистралата Русе-Велико Търново и тунелът под Шипка са приоритетите на кабинета. Това заяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова на дискусия “Деветте пътя към еврофондовете”.

На следващото си заседание МС ще одобри националната пътна стратегия, но вече с остойностени за отделните трасета и оформена заедно със Световната банка цялостна стратегия, каза Павлова.

1 млрд. евро са парите от Европа за пътища у нас и е за последно. С тях ще се финансира участъкът от магистрала “Струма” и ако останат пари, ще се прехвърлят към “Хемус”. 3 млрд. лв. обаче ни трябват за ключовите пътища, които са приоритет. А за да си изградим изцяло магистрали и пътища, са ни необходими 6 млрд. лв., обяви Павлова. 

Министър Лиляна Павлова информира, че в новата оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020г. основният фокус е насочен към провеждане на целенасочена политика за устойчиво и интегрирано градско развитие в 39 големи и средно големи градове с финансов ресурс в размер на 1,644 млрд. лв, съобщи пресцентърът на МРРБ.
„Със стартов капитал от 370 млн. лв. ще се създаде фонд за финансов инженеринг и така ще се увеличи наличния ресурс за инвестиции, информира още министър Павлова. За реализацията им ще се разчита на бизнеса, каза още тя. За тази цел ще се стъпи на базата на опита чрез инициативата „Джесика“, по която разполагаемите близо 66 млн. лв. бяха утроени и с тях бяха реализирани 33 общински проекта.
През новия програмен период се предвижда създаването на пет фонда – за София, за Северна, за Южна България, гаранционен фонд и фонд за развитие на туризма, туристическата инфраструктура и атракции, информира министърът. В новия период туристически атракции ще се финансират основно с финансов инженеринг. Капиталът във фонда ще е около 200 млн.лв., обясни тя.
Министърът на регионалното развитие и благоустройството съобщи още, че със средства от Оперативна програма „Региони в растеж“ ще бъдат подкрепени реформата в спешната помощ и в образователната сфера заради необходимостта от подкрепа на професионалното обучение, което ще осигури нужните на бизнеса кадри.
100 млн.лв. ще бъдат инвестирани в центрове за настаняване на деца с увреждания, деца без родители и възрастни, каза още тя и допълни, че 350 млн. лв. ще се инвестират в републикански пътища, които дават достъп до туристически обекти.
Министерството на регионалното развитие и благоустройството управлява 12 програми за трансгранично и транснационално сътрудничество, които се изпълняват основно в пограничните райони. Те са с общ бюджет 600 млн. евро, включително на чуждите партньори, затова общините трябва да са активни, за да реализират успешни проекти, каза в заключение министър Павлова.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg