EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

295 млн.лв. за преструктуриране на болниците

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

295 млн.лв. за преструктуриране на болниците

mail18:00 | 24.06.2010прегледи 842 коментарикоментари 0


Финансиране от 295 млн. лв. ще получат болниците, които ще бъдат преструктурирани. 147 млн. лв. отиват за общинските болници, а останалите средства са за високотехнологично оборудване на болнични центрове, които ще бъдат включени в националната стратегия, съобщи министърът на здравеопазването Анна-Мария Борисова на среща с директори на болнични заведения, предаде БТА.
Борисова представи бъдещата реформа в болничната система, като отбеляза, че тя ще продължи няколко месеца. „В моите оптимистични прогнози се надявам тя да приключи до края на годината“, заяви Борисова.
Според министъра има четири условия за преструктуриране на болничната система - ясна стратегия, политическа подкрепа, мерки за преструктуриране, сливане и нова организация на болничните дейности, както и определяне на потребностите от инвестиции.
Принципите за преструктуриране на болничната помощ са болниците да разполагат с три типа болнични легла - терапевтични, педиатрични и неврологични.
През 2007 г. България харчи 47% от средствата за здравеопазване за лечение в болниците, а Европа - 29 %. Трябва да увеличим леглата за долекуване, за сметка на тези за активно лечение - това е същността на реформата в болничната система, заяви Борисова. Борисова за пореден път посочи, че нямало да се затварят болници. „Просто ще сменим типа на дейност на тези болници.“
Националната здравна карта е задължителна за осъществяване на реформата и ще включва всички 28 областни здравни карти. Тя ще се основава на определен максимален брой болнични легла, медицински стандарти, изработени от медицинските дружества, утвърдени от Министерския съвет и публикувани в „Държавен вестник“.
Комисиите за изработване на областните здравни карти ще бъдат назначени със закон. Те ще бъдат оглавявани от областния управител и ще включват представители на БЛС, БЗС, профсъюзи, и всички ангажирани страни, уточни министърът.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg