EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

28,92 лв./MWh за природн газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

28,92 лв./MWh за природн газ

mail11:01 | 27.01.2021прегледи 470 коментарикоментари 0


Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ обсъди на открито заседание днес предложението на "Булгаргаз" ЕАД да утвърди цена на природния газ за февруари в размер на 28,92 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) за крайни снабдители на природен газ и за лице, на което е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия (ЗЕ, чл. 30, ал. 1, т. 7). Предложената цена включва компонента за дейността "обществена доставка" в размер на 0,37 лв./MWh и компонента "задължения към обществото" в размер на 0,19 лв./MWh, се посочва в доклада на работната група към КЕВР.
Изпълнителният директор на "Булгаргаз" ЕАД Николай Павлов, който участва в заседанието чрез Skype, каза, че няма забележки по доклада на работната група на КЕВР.
Общественият доставчик за момента отчита много високо потребление на природен газ в България, въпреки че зимата не е толкова студена, добави Павлов. Той посочи, че цените на природния газ запазват възходящото си развитие и тенденция. Освен това, борсовите цени на европейските газови пазари, само за периода 1 декември - 27 януари, са се повишили с над 45 процента. Това дължи както на високото потребление през декември и януари и очакваното високо потребление през февруари, така и на високите ценови нива в Азия. Към Азия се насочват големи количества LNG (втечнен природен газ), което влияе на цените на спотпазарите, допълни изпълнителният директор на "Булгаргаз".
На българския пазар "Булгаргаз" продава на своите клиенти с 15-20 процента по-ниска цена спрямо европейските пазари, изтъкна Николай Павлов. В тази цена са отразени нагнетените количества в хранилището в Чирен през лятото, цените на "Газпром", както и цените, по които "Булгаргаз" получава доставки на природен газ от Азербайджан. Всички договорени количества на природен газ от Азербайджан се доставят в България. Павлов отбеляза, че това позволява, наред с по-ниската цена, по която "Булгаргаз" е закупувал и нагнетявал природен газ в Чирен и сега добива, общественият доставчик да продава на по-ниска цена в сравнение с действащите цени на европейските газови пазари.
По отношение на петрола и петролните деривати също има повишение около 15 процента на цените им.
Очакваната цена, по която "Булгаргаз" ще продава на своите клиенти на българския пазар, ще бъде с 15-20 процента по-ниска в сравнение с очакваните цени, по които ще се продава природният газ на европейските газови пазари, увери Павлов.
На 1 февруари сутринта общественият доставчик ще предостави актуализирано заявление, в което ще бъдат отчетени цените на европейските газови хъбове към последния ден на януари, за да може КЕВР, евентуално, да актуализира решението си.
Окончателното решение за цената на природния газ за февруари ще бъде прието на закрито заседание на КЕВР на 1 февруари, от 14.30 часа, съобщи председателят на регулатора Иван Иванов.
С решение от 1 януари 2021 г. КЕВР утвърди за януари цена в размер на 26,93 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). През декември 2020 г. цената беше 27,70 лв./MWh.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4150