EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

280 малки пивовари в Чехия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

280 малки пивовари в Чехия

mail14:30 | 26.03.2015прегледи 1100 коментарикоментари 0


Над 50 нови пивоварни от традиционен тип са отворени миналата година в Чехия, с производство, достигащо до 10 000 хектолитра годишно. Така малките пивовари в страната наброяват вече 280 и предстои още да отворят врати. Цялото производство е на равнище 1,2 % от общото производство на бира в страната. Ето защо трябва да посетите Чехия, за да пробвате местното пиво, тъй като много бири могат да се намерят само в градовете или селата, където се произвеждат.

Повечето от около 600-те пивоварни, съществували на територията на Чехия в началото на 20 век, са били затворени, когато комунистите са взели властта през 1948 година и съвсем малко са се запазили в цялата страна. Други не са преживели завръщането на икономиката на свободния пазар и конкуренцията на мултинационалните корпорации за производство на бира след антикомунистическата Нежна революция през 1989 година.
Големи производители на марки като Pilsner Urquell, първата в света бира Пилзнер, и Budvar притежават лъвския дял от вътрешния пазар. Откриват се много на брой малки обекти, които предлагат разнообразие, макар и не в големи обеми. Полуразрушени обекти за производство на бира са отворени отново, за да бъде съживена местната традиция, датираща от 10-ти век.

Чехите, без съмнение най-големите пиячи на бира в света на глава от населението, прегръщат тенденцията за по-богат избор, както и за един символ на утвърждаване на идентичността на страната. Това е типично за ситуацията в момента, посочи Ян Шуран, който ръководи чешката асоциация на дребните пивовари. По думите му част от успеха е, че "могат да предложат голямо разнообразие от бира." И в същото време "исторически, промишлени сгради са обновени по един прекрасен начин."

В град Цвиков, близо до границата с Германия, се произвежда бира от 1560 година, но местната пивоварна е била затворена през 1968 година, за да бъде използвана по-късно за склад за картофи и плодове. В избите, където е отлежавала бирата, са се отглеждали гъби.
Нейните остарели съоръжения бяха пощадени от разрушение миналата година и отново бяха открити през ноември 2014 година. Сега трите възстановени комина от червени тухли и извисяващата се сграда с нов покрив са символа на обновлението. Надяваме се, че местните хора ще подкрепят пивоварната ни като консумират бира и че са щастливи в района да има пивоварна, посочи директорът на Цвиков Виктор Ткадлец.
След четири месеца работа Цвиков може да се открие в 60 бара и поглежда към съседна Германия, за да разшири присъствието си. Шестимата работници на пивоварната произвеждат около10 000 хектолитра, предимно традиционна чешка лагер бира, нефилтрирана и непастьоризирана.
Цвиков възражда и едно питие, което отдавна е любимо на работниците от стъкларските предприятия в региона, който е сърцето на световноизвестната чешка стъклодувна промишленост: нискоалкохолна бира, която работниците могат да пият, за да се справят с горещината по време на работа. Радваме се, че пивоварната отново работи, посочи Радек Котен от стъкларската компания Ajeto в близкото село Линдава.
"Бирата е вкусна. Не е високоалкохолна. Три или четири (пинта - близо половин литър едната) на ден няма да ви навредят," допълни той.

Справка за България, Балканите, ЕС

През март 2013 г. в Трявна е учредена Асоциация на домашните пивовари в България. Сред целите й е да пропагандира домашното хоби пивоварство, да просвещава желаещите да се научат да варят бира в домашни условия, да изгражда бирена култура у българите като показва различните видове и стилове бира известни по света. Отделен аспект от дейността на това сдружение е и въвеждането на понятието “занаятчийска бира” (Craft Beer) както и възможността за законово отделяне този вид пивоварство – това са малки, обикновено фамилни пивоварни, произвеждащи оригинални, специални бири – качествени, традиционни и интересни за потребителя.

По данни на Съюза на пивоварите в България с производственият капацитет на бранша включва 6 пивоварни компании, от които 2 имат статут на независими малки пивоварни с годишно производство под 200 000 хектолитра и 4 минипивоварни. В страната в сектора „Производство на пиво и малц” работят общо 2400 човека, от които в МСП - 238 работници и служители.

40% от производството на бира в ЕС е съсредоточено в ръцете на 3500 малки и средни предприятия. В Германия има 1315 пивоварни компания с пряка работна заетост 27 408 човека, което й отрежда заслуженото първо място по тези показатели. На второ и трето място са съответно Великобритания с 936 пивоварни и 18 148 заети в пивопроизводството и Франция, където пивоварните са 440, а работещите в тях – 3600 човека. Извън страните от ЕС, Швейцария е с най-голям брой пивоварни – 432.

За страните от ЕС на Балканския полуостров тези цифри са доста по-скромни: в Румъния оперират 15 пивоварни компании с 6400 човека, в Гърция – 15 пивоварни с 1900 заети и в Хърватска – 6 пивоварни с 1600 заети.

/Материалът за Чехия е на Карел Яничек, агенция Асошиейтед прес , превод от английски: БТА

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg