EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

28 швейцарски трамваи в София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

28 швейцарски трамваи в София

mail06:50 | 21.01.2015прегледи 1748 коментарикоментари 0


Обновени 28 трамвайни мотриси ще се движат по столичните линии 3 и 12, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. Мотрисите, които са се движили в град Базел, ще се доставят в следващите две години, като първата от тях ще пристигне през 2016 година. Това потвърди и Хуго Бругман - ръководител на отдел "Принос към разширяването на Европейския съюз" в Държавния секретариат по икономически въпроси на Швейцария. Новите трамваи ще имат нисък под в средата, който ще бъде подходящ за майки с колички и хора с трудности при придвижването, както и автоматична система за броене на пътниците. Допълнителни подобрения ще помагат за пестенето на енергия за отопление, ще показват остатъчния път и ще намаляват шумовите емисии. Всяка мотриса ще разполага с 57 седящи и 158 стоящи места за пътници. Зеленият им цвят е подходящ за екологичен транспорт, коментира снимките им столичният кмет.
Проектът за доставка на трамваите е на обща стойност 3 млн. швейцарски франка и е един от одобрените по българо-швейцарската програма. От общата стойност над 2,5 млн. франка са безвъзмездно осигурените средства, останалите се осигуряват от
Столична община и столичния електротранспорт. Стойността на един нов трамвай е 1,66 млн. евро.
Проектите, които реализираме в областта на транспорта са насочени към неговото модернизиране и чрез това подобряване на чистотата на въздуха, коментира кметът на Столична община при представяне на проекта за модернизирани трамваи в рамките на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.
До сега София е привлякла 3 млрд. лева, от които 2 млрд. лв. безвъзмездна европейска помощ.
Чрез ОП „Околна среда” през 2014г. са осигурени 20 нови трамваи, 10 метровлака, 48 от общо 126 нови автобуси, като останалите 80 се очакват до лятото на тази година. Обновен на 90% е тролейбусния парк с доставката на 50 нови тролеи по ОП „Регионално развитие” 2007- 2013. Предстои доставката на 110 нови автобуси. При подмяната на превозните средства трамваите са сред най-скъпо струващите.

Общата стойност на българо-швейцарската програма е 76 млн. швейцарски франка, каза вицепремиерът Томислав Дончев. Близо 50 на сто от средствата са в тематичната област "Околна среда и инфраструктура".

 


Тагове: трамваи, София
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg