EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

+28% повече залесяване

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

+28% повече залесяване

mail14:37 | 06.04.2016прегледи 896 коментарикоментари 0


Предвидените за залесяване горски площи за 2016 г. са близо 20 хиляди декара, което е с  28% повече от миналата година, съобщи МЗХ. През тази година са предвидени и други големи инвестиции за отглеждането на горите без материален добив, като най-важната е закупуването на горска техника и направата на горски пътища. 178 км са горските пътища рехабилитирани и построени през 2015 г., от които 32 км в полза на националната сигурност в района на Българо-турската граница. Тази година целта е още по-амбициозна, като е предвидено да се реконструират и завършат над 210 км горски пътища.

900 хиляди хектара гори трябва да бъдат сертифицирани през тази година, като с това ще стигнем над 50 процента сертифицирани държавни.

За първи път през тази година в инвестиционната програма на държавните предприятия са предвидени и средства в размер на 14 млн. лева за изкупуване на  малки, неефективни парцели недържавни гори от собственици, които нямат възможност да ги стопанисват, с цел те да бъдат облекчени, а гората да се стопанисва професионално.

До края на годината предстои приемането на Наредбата за оценка на екосистемните ползи от горите и тяхното остойностяване.

За първи път от повече от 10 години всички над 1100 горски служители от Изпълнителната агенция по горите получават теренно облекло, с което да извършват своите задължения. Повишени с 20% през изминалата година са и заплатите на най-нископлатените горски инспектори.

Към отчетените резултати бяха и въведената система за електронен превозен билет, допълнена с изискванията за видеонаблюдение в обектите, където се съхранява и преработва дървесина и въведените електронни дневници и изисквания за проследяемост при транспортиране. Към успехите са и проведените първи електронни търгове за дървесина, както и стартиралия мащабен проект за инвентаризация в горските територии и изготвяне на областни планове за развитие на горските територии.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg