EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

28 млрд.лв. за растеж планира кабинетът

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

28 млрд.лв. за растеж планира кабинетът

mail15:30 | 10.02.2014прегледи 743 коментарикоментари 0


Според предварителните разчети на Министерството на финансите, разполагаемият ресурс за политики и мерки, насочени към растеж и развитие на социално-икономическата система в тригодишния период 2014-2016 г., е близо 28 милиарда лева, или над 10% от прогнозния БВП за периода. Това сочи докладът на министър-председателя Пламен Орешарски, представен на заседание на Консултативния съвет по национална сигурност към президента. Документът е на интернет страницата на правителството.
В посоченото число са включени индикативно планираните средства от държавния бюджет (по средносрочната бюджетна прогноза), както и средствата от ЕС, в т.ч. неразплатените за програмния период 2007-2013 г. и разполагаемите за новия програмен период 2014-2020 г.
В доклада се отбелязва, че Министерският съвет има политическата воля да постигне целите, заложени в Споразумението за партньорство за периода 2014-2020 г. и в програмата на правителството "Държавност, развитие, справедливост".
Правителството се стреми да противодейства на основните предизвикателства пред българската икономика, свързани както с преодоляване на негативните ефекти от глобалната икономическа и финансова криза, така и с преодоляване на натрупани социални дефицити и постигането на по-висока конкурентоспособност на българската икономика. Сред целите са също преодоляване на съществени структурни проблеми, като застаряването на работната сила, недоброто приспособяване на образованието и професионалното обучение към изискванията на пазара на труда, изоставането в областта на науката и иновациите, нуждата от доизграждане и развитие на инфраструктурата, небалансираното развитие на всички райони на страната и неефективното функциониране на публичните институции в услуга на гражданите и бизнеса, които ограничават възможностите за устойчив растеж.
В документа премиерът се спира на Националната програма за развитие "България 2020" и приоритетите: Подобряване на достъпа и повишаване на качеството на образованието и обучението и качествените характеристики на работната сила; Намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване; Постигане на устойчиво интегрирано регионално развитие и използване на местния потенциал; Развитие на аграрния отрасъл за осигуряване на хранителна сигурност и за производство на продукти с висока добавена стойност при устойчиво управление на природните ресурси; Подкрепа на иновационните и инвестиционни дейности за повишаване на конкурентоспособността на икономиката; Укрепване на институционалната среда за по-висока ефективност на публичните услуги за гражданите и бизнеса; Енергийна сигурност и повишаване на ресурсната ефективност; Подобряване на транспортната свързаност и достъпа до пазари.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1045