EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

28 млрд.евро за Западни Балкани

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

28 млрд.евро за Западни Балкани

mail06:35 | 09.10.2020прегледи 633 коментарикоментари 0


ЕК одобри "Икономически и инвестиционен план за Западните Балкани". 9 млрд. евро ще бъдат инвестирани в транспортни коридори и в области като възобновяеми енергоизточници, дигитализация и образование. Целта е ускорено възстановяване от пандемията, интеграция между балканските страни и приобщаването им към Евросъюза, съобщи комисарят по разширяването Оливер Вархеи:

"Планът трябва да донесе осезаема промяна в Западните Балкани - не само в икономиката, но и в начина на живот през следващите 4-5 години. Създаваме и Гаранционен механизъм за Западните Балкани. Той трябва да подобри още повече условията в региона, като мобилизира още 20 млрд.евро за публични и частни инвестиции. Така регионът трябва да получи общо 28 млрд.евро."

Еврокомисията обнародва годишните доклади за напредъка на Турция и страните от Западните Балкани.

За Република Северна Македония Еврокомисията отбелязва преобладаването на корупцията "в много сфери" на обществения живот. От Брюкскел отбелязват, че е важно Скопие да продължи да изпълнява ангажиментите си по договора за добросъседство с България.

В доклада за Турция се критикува "прекомерното" съсредоточаване на властта в ръцете на президента, ерозията на демокрацията и на независимите съдилища. В отговор, от Анкара обвиниха Еврокомисията в пристрастност, но потвърдиха, че Турция остава ангажирана с процеса на присъединяване.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg