EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

271 млн. лв. печалбата на банките през май

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

271 млн. лв. печалбата на банките през май

mail14:45 | 30.06.2010прегледи 997 коментарикоментари 0


През май нивата на основните финансови параметри на банковия сектор не търпят съществени промени, сочи статистиката на БНБ. Продължава тенденцията към нарастване на разходите за обезценка и специфични провизии за кредитен риск при запазване на размера на кредитния портфейл на системата. Към 31 май печалбата на банковия сектор възлиза на 271 млн. лв., или с 53 млн. лв. повече от реализираната към края на април. Оперативната печалба при повечето кредитни институции надхвърля извършените от тях разходи за дейността и за обезценка на кредити. Спрямо предходния месец коефициентът на ликвидните активи, изчисляван по Наредба №11 на БНБ, незначително се понижава (с 10 б.т.), като нивото му от 21.84% в края на май гарантира осъществяването на банковите разплащания.
В рамките на месеца общата сума на активите на системата намалява с 0.5%. Отчетено е намаление при вземанията от кредитни и некредитни институции, частично компенсирано от нарастването при паричните средства, финансовите активи, държани за търгуване и при тези до падеж.
Кредитната дейност остава слаба. През месеца корпоративните кредити се увеличават с 0.4%, а експозициите на дребно – с 0.1%. При жилищните ипотечни кредити е налице растеж с 0.2% за разлика от потребителския сегмент, при който е отчетено намаление с 0.1%. Измененията не оказват съществено влияние върху пазарното позициониране на отделните кредитни институции и групи банки.
Спрямо април привлечените средства намаляват с 0.7%. Динамиката се определя от
намаляването при кредитните институции (нерезиденти) и паралелното нарастване при останалите източници на финансиране. В резултат делът на местните ресурси продължава да се увеличава и в края на май представлява 75.5% от общата сума на привлечените средства. Ресурсите от институции, различни от кредитни, и от граждани и домакинства нарастват с еднакъв месечен темп – 1%.
Динамиката при балансовия капитал не оказва въздействие върху размера и силата на рисково - претегления капитал на системата. През май нараства доходът от текущата година и се засилва емитираният капитал. В рамките на една година балансовият капитал на системата се увеличава със 7%.



 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg