EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

27% не очакват промяна в доходите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

27% не очакват промяна в доходите

mail19:55 | 20.05.2020прегледи 379 коментарикоментари 0


27 процента от участвалите в телефонно допитване, проведено в периода 1- 5 май, не очакват съществени промени в доходите си през следващите 12 месеца. 24 процента смятат, че доходите им по-скоро ще намалеят, 21 процента, че ще намалеят чувствително, 5 процента смятат, че ще се повишат, а 22 процента не могат да преценят. Това посочи социологът Живко Георгиев на експертната дискусия "Социални и икономически измерения на кризата COVID-19. Европейският опит и България" в София, която е под егидата на държавния глава.
Допитването е направено сред 714 души от активно работещото население.
На въпрос как ще се отрази кризата, породена от коронавируса, 54,4 процента отговарят, че засега не са почувствали промяна, 11,4 процента твърдят, че са загубили работата си, 12,6 процента, че са започнали да работят на намалено работно време, 3,4 процента отговарят, че са им намалили заплатата, 2,5 процента са били задължени да използват годишния си платен отпуск, 5,6 процента посочват, че са били в неплатен отпуск.
10,1 процента от участвалите в анкетата посочват ,че бизнесът им е изпаднал в тежка криза и има риск за фалит, а 1 процент твърдят, че вече са във фалит.
Живко Георгиев коментира още, че процесите се развиват и все повече на преден план ще излизат социално-икономическите последици.
Председателят на Стратегическия съвет към президента Александър Маринов изтъкна, че критерии за успешно справяне с кризата е реалното положение на хората, на домакинствата и на нацията като цяло. Смисълът на усилията на държавата днес е да се помогне на възможно най-голяма част от тези, които имат нужда , не на икономически и политически приближени до властта , не на тези, които и без това имат, вероятно и много повече, отколкото заслужават, каза Маринов. По думите му това е верният критерий дали мерките на държавата работят или не. Според Маринов България не се справя по-добре от повечето страни в Европа и за това говорят фактите отразяващи реалните процеси. Тези факти трябва да се знаят и отчитат, не за да бъде уязвено нечие самолюбие и не за да бъде подкопан нечий политически рейтинг, а за да се определи какво работи и какво не и да се направят навреме необходимите обосновани корекции, отбеляза Маринов. Той посочи, че до момента изпълнителната власт не е представила цялостен подреден във времето план за възстановяване на относително нормално функциониране на икономиката ,образованието, социалните дейности, културата, другите сфери на обществения живот. Според Маринов действията са хаотични, импровизирани и непредвидими.
Александър Маринов каза още, че няма данни, че се справяме по-добре с обхвата и достъпността на социалните и икономически мерки. Той цитира изследване на БСК сред фирмите членуващи в организацията, според което около 4 на сто от фирмите в най-засегнатите сектори търговия и услуги са ползвали мярката 60: 40. Маринов цитира и допитване до 1700 души от страната, според което до 1 май по-малко от половин процент от хората са имали достъп до някаква държавна мярка за подкрепа. Александър Маринов смята също, че държавата не се справя добре и с навременността на мерките, както и по отношение на най-засегнатите социални групи. Имаме обещания в бъдеще време, реално тези мерки не са достигнали до хората, коментира Маринов.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg