EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

27 млрд. лири срещу киберпрестъпления в UK

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

27 млрд. лири срещу киберпрестъпления в UK

mail16:30 | 17.02.2011прегледи 1376 коментарикоментари 0


Киберпрестъпленията струват на британската икономика около 27 милиарда лири годишно, показват разпространените днес заключения от първото официално правителствено проучване по темата, предаде Ройтерс.
Резултатите от проучването на Службата за кибернетична сигурност и защита на информацията сочат, че компютърната престъпност е широко разпространен и засилващ се проблем, а решаването му се усложнява поради липсата на отзивчивост и проницателност.
Основният удар - 21 млрд. лири - понася бизнесът, като най-засегнати са фармацевтиката, биотехнологиите, информационните технологии и химическият отрасъл.
Правителствените загуби възлизат на 2,2 млрд. лири, а щетите, нанесени на физическите лица, са на обща стойност от 3,1 млрд. лири годишно, се казва в доклада "Цената на киберпрестъпността".
Миналата година в стратегията си за националната сигурност правителството определи кибератаките като една от основните заплахи за страната, наред с тероризма, войната и природните бедствия. Понастоящем Лондон влага около 650 милиона лири в нова национална програма за кибернетична сигурност.
Според доклада загубите от кражба на интелектуална собственост се равняват на 9,2 млрд. лири, щетите от промишлен шпионаж възлизат на 7,6 млрд. лири, а от изнудване (най-често на големи компании) - на 2,2 млрд. лири.
Оценките ни са до голяма степен приблизителни, тъй като според нас, в голямата си част за този вид киберпрестъпления не се съобщава. Тази престъпност е много доходна, лесно е да бъдеш въвлечен в нея, а относителната анонимност, която осигуряват
технологиите, намалява риска да бъдеш заловен, отбелязват авторите на доклада. Проблемът се задълбочава от липсата на ясни механизми за съобщаване за престъпления и от впечатлението, че дори да уведомиш за такова престъпление, едва ли от това ще произтече нещо, допълват те.
Докладът призовава правителството и бизнеса да си сътрудничат за съставяне на по-пълна картина на проблема, а министрите - да осигурят авторитетно и надеждно обслужване за насърчаване на осведомеността и прилагането на най-добрите практики.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4168