EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

27-ми призив за отпадане на ембаргото срещу Куба

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

27-ми призив за отпадане на ембаргото срещу Куба

mail09:53 | 02.11.2018прегледи 415 коментарикоментари 0


Общото събрание на ООН прие за 27-и пореден път годишна резолюция, призоваваща за прекратяване на американското икономическо ембарго срещу Куба, като отхвърли опита на делегацията на САЩ да промени текста с поправка, настояваща Куба да подобри положението с човешките права, предаде Ройтерс. 

Този вот в ООН има своята политическа тежест, но само Конгресът на САЩ може да отмени въведеното преди повече от 50 години ембарго, посочва Ройтерс. САЩ и Израел гласуваха против резолюцията, 189 страни я подкрепиха, а две - Украйна и Молдова, не гласуваха. 

Американската представителка в световната организация Ники Хейли каза пред Общото събрание още преди гласуването, чийто резултат бе предопределен, че много страни виждат в тази резолюция начин да наранят САЩ. "Когато обаче правите това, вие наранявате не САЩ. Вие практически наранявате кубинския народ, като казвате на режима, че начинът, по който той третира народа си, е приемлив", подчерта тя. 

САЩ последователно гласуваха 24 години срещу тези резолюции на Общото събрание и за пръв път се въздържаха през 2016 г. при управлението на бившия президент Барак Обама, когато започна размразяването на отношенията между Вашингтон и Хавана. Те обаче отново се влошиха след влизането в Белия дом на президента Доналд Тръмп през януари 2017 г. 

Тази година САЩ предложиха осем поправки към текста на резолюцията, призоваващи Куба "изцяло да даде на своите граждани международно признати граждански, политически и икономически права и свободи, включително право на събирания, право на свободно изразяване и свободен достъп до информация". Всички поправки обаче бяха отхвърлени, след като над 113 страни гласуваха против тях. Само САЩ, Израел и Украйна ги подкрепиха, а над 65 страни се въздържаха. 

Кубинският външен министър Бруно Родригес каза днес, че правителството на САЩ няма "морално право" да критикува Куба и другите по въпроса за човешките права. "Самото ембарго е нарушение на целите и принципите на Устава на ООН и на международното право, - каза той преди вота. - Това е акт на агресия и на икономическа война, който нарушава международния мир и ред." 


Тагове: Куба, ембарго
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4151