EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

26% ще плащат със смартфон по Коледа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

26% ще плащат със смартфон по Коледа

mail08:15 | 28.11.2022прегледи 702 коментарикоментари 0


Мобилните устройства се превръщат в неизменна част от нашето ежедневие и по-голямата част от българите (65%) са готови да ги използват за пазаруване и плащане онлайн. Постепенно те припознават и разплащането със смартфон във физическите магазини - 18% вече се възползват от това решение. Българските потребители го оценяват най-вече заради бързината и удобството му, както и заради сигурността. Това сочат резултатите от проучване на Visa за мобилните разплащания през 2022 г., което обхваща страните от Централна и Източна Европа, включително и България.

Смартфоните стават неразделна част от ежедневието и естественото развитие на тази тенденция е те да се използват и в пазаруването. Според проучването 85% от българските потребители търсят интересни продукти и услуги, използвайки своите смартфони. Мобилните устройства се употребяват често и при поръчване на стоки или услуги (76%).  С най-големи предпочитания да използват смартфони за онлайн разплащания са румънците (81%), следвани от българите (74%), хърватите (72%), словаците (72%) и поляците (71%).

Смартфоните, таблетите и другите свързани устройства дават достъп до нови възможности за пазаруване и разплащане в различни приложения. Българите са склонни да добавят картата си към приложения в категориите: транспорт (21%), пътуване (33%), стрийминг платформи (27%), доставка на храна (32%). Проучването показа също, че вече 34% от българите на възраст 18-24 години са добавили своите разплащателни карти към поне едно мобилно приложение. Този метод се използва най-често от младите румънци (82%), словаци (80%) и унгарци (76%).

Плащането със смартфон в магазина вече не е иновация само за посветени

Както и при онлайн пазаруването, българите харесват безконтактните разплащания със смартфон най-вече заради тяхната бързина (54%) и удобство (56%). Въпреки че само преди десетина години използването на мобилен телефон при разплащане може да е изглеждало като футуристична мечта, днес много потребители са наясно с този платежен метод и 68% от българските респонденти са в състояние да разпознаят поне едно решение от този тип.

"Доскоро беше малко вероятно да излезем от дома си без портфейл или разплащателна карта. Днес това се превръща в ежедневие не само за поколението Z или за технологичните ентусиасти. Вече 7 от 10 анкетирани българи на възраст 45-54 г. знаят, че могат да плащат със смартфоните си в магазините, а 19% се възползват от тази възможност, коментира Красимира Райчева, мениджър на Visa за България. "

Пиковият сезон на пазаруването наближава и проучването показва, че 26% от потребителите в България планират да използват мобилни разплащания при пазаруване за Коледа, а 13% - по време на новогодишните разпродажби.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg