EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

26 сгради се събарят около яз. „Искър”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

26 сгради се събарят около яз. „Искър”

mail11:40 | 16.12.2010прегледи 654 коментарикоментари 0


26 заповеди за премахване на обекти на територията около язовир Искър ще изпълни принудително ДНСК до 13 януари догодина, съобщи шефът на дирекцията Милка Гечева. Изпълнението на заповедите започна преди два дни.
В предаването “Кой говори” по Дарик тя обясни, че при проверка на ДНСК през 2006-2007 година на територията около язовир Искър са издадени 120-130 акта за премахване, като не по всички са издадени заповеди, тъй като в сроковете за възражения са били представени документи, които са удостоверявали законността на строежите. В резултат от тази проверка са издадени 97 заповеди за премахване, 36 от тях са отменени поради представяне на документи от техните собственици, които са удостоверявали законността на строежите. 21 от тези заповеди все още се обжалват и не са влезли в сила. Има 40 заповеди за премахване, които към момента за влезли в сила и предстои тяхното изпълнение. Около 10 от тези заповеди вече доброволно са изпълнени от техните собственици. 26 заповеди се изпълняват в момента, отчете Гечева.
Шефката на строителния контрол поясни, че за голяма част от вилните сгради, които са построени в прилежащите територии на язовир Искър през 60-те, 70-те, 80-те, 90-те, са издавани строителни книжа, разрешения за строеж, актове за узаконяване и по думите й по-голямата част от тези вилни сгради не представляват незаконен строеж по смисъла на Закона за устройството на територията.
От своя страна шефът на контрола по строителството в Столична община Влади Калинов коментира, че от 2003 година насам законът категорично забранява думата узаконяване, което според него е най-хубавото. “Всъщност всичко, което е извършено без строителни книжа след 2003 година, подлежи на премахване и това е категорично и ясно и няма никаква друга възможност да бъде запазено, съхранено или каквото и да било“, каза Калинов.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg