EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

2,6% по-скъп природен газ за Q2

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2,6% по-скъп природен газ за Q2

mail16:15 | 02.04.2018прегледи 4164 коментарикоментари 0


Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) прие решение във връзка с подаденото от „Булгаргаз" ЕАД заявление за утвърждаване на цени за второто тримесечие на 2018 г., по които общественият доставчик продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа. Това съобщи пресцентърът на енергийния регулатор.

Към момента на пазара на природен газ не са налице фактически предпоставки за формиране на конкурентна среда и поради това Комисията регулира цената на природния газ за крайните снабдители и за клиентите, присъединени към газопреносната мрежа, като се произнася с отделни ценови решения за всяко тримесечие на годината. При утвърждаване на цената на природния газ КЕВР отчита условията по действащия договор между "Булгаргаз" ЕАД и "Газпром Експорт" и прилага изцяло залегналата в него методика, съгласно която се вземат предвид движението на цената на петрола и на алтернативните на природния газ горива на световните пазари през последните 9 месеца, калоричността на природния газ, както и промените в курса на щатския долар спрямо лева.

Правомощията на регулатора са единствено да установи дали заявлението на обществения доставчик "Булгаргаз" ЕАД отговаря на изискванията на Наредба № 2 за определяне цените на природния газ и на договора за доставка между двете дружества, уточнява пресцентърът на КЕВР.

В Решението на регулатора утвърдената цена на природния газ за второто тримесечие на 2018 г., на която "Булгаргаз" ЕАД продава природен газ на крайните снабдители и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа, ще бъде е в размер на 361,82 лв. на 1000 куб. м. или с 34.04 лв./MWh (без акциз и ДЦС) повече. Тя е с 2.6 % по-висока от досегашната цена за I - то тримесечие на 2018 г. и е определена въз основа на представените данни и документи и след направени изчисления съгласно прилагания ценови модел.

В утвърдената от КЕВР цена на природния газ от 361.82 лв. на 1000 куб. м. са включени: компонента за услугата „обществена доставка" по чл. 17, ал. 6 от НРЦПГ в размер на 5,42 лв/1000 птЗ, както и компонента "задължение към обществото" по чл. 11а. ал. 2 от НРЦПГ от 1,37 лв/1000 птЗ, която покрива разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества природен газ в газохранилището в Чирен, съгласно Плана за действие при извънредни ситуации.

В тази цена не са включени цени за достъп и пренос през газопреносната мрежа и клиентите следва да ги заплащат на крайните снабдители по реда на Методиката за определяне на цени за достъп и пренос на природен газ през газопреносните мрежи, собственост на "Булгартрансгаз" ЕАД.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4101