EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

26 млн. лв. инвестиции в крайбрежната зона на Русе

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

26 млн. лв. инвестиции в крайбрежната зона на Русе

mail17:02 | 22.06.2017прегледи 1104 коментарикоментари 0


Близо 26 млн. лева ще бъдат инвестирани в крайбрежната зона на Русе с осъществяването на три стратегически европроекта. Това съобщи кметът на крайдунавския град Пламен Стоилов, в присъствието на своя колега от Гюргево Николае Барбу.
Двете общини - Русе и Гюргево, са разработили съвместен проект "Развитие на поречието на река Дунав за по-добра свързаност на Еврорегион Русе - Гюргево с Паневропейски транспортен коридор 7". Той е с продължителност 30 месеца и е на обща стойност 7 350 000 евро, от които 4,6 млн. евро са предвидени за Русе, който е и водещ партньор.
Проектът включва изграждането на кей от страна на Гюргево и развитие на зоната около канал "Свети Георги", край естествената връзка с Дунав, с цел подобряване свързаността с паневропейския коридор за воден транспорт. Община Русе ще осъществи рехабилитация на кейовите стени на пътническия терминал "Русе - Център", като ще подобри навигационните условия на три корабни места, за да могат там целогодишно да акостират плавателни съдове. Участъкът е с дължина 480 метра, като акваторията на пристанището в непосредствена близост до стената е много плитка и при ниски води достъпът до нея е невъзможен. При високи води в тази част на залива спират и навигационните дейности.
При осъществяването на проекта ще бъде премахнат и известният на поколения русенци т. нар. "Конски плаж", който все още се използва. Там обаче имаше често и трагични инциденти с плувци, които престъпваха забраната за къпане в реката.
Стоилов обясни, че с осъществяването на останалите два проекта по оперативна програма "Региони в растеж", за които вече е осигурено финансиране, крайбрежната зона ще бъде напълно преобразена./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg