EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

2,6 млн. лв. за родни микрофирми

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2,6 млн. лв. за родни микрофирми

mail15:45 | 15.07.2013прегледи 2273 коментарикоментари 0


Микрофинансираща институция ДЖОБС (МФИ ДЖОБС) към Българска банка за развитие договори гаранционна линия на стойност 2.6 млн. лева в полза на българските микро предприятия. Гаранцията е предоставена от Европейската Комисия под егидата на Европейския механизъм за микрофинансиране „Прогрес“, управляван от Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ).
Споразумението бе подписано от главният изпълнителен директор на ЕИФ Ричард Пели и от Христо Карамфилов, председател на Съвета на директорите на МФИ ДЖОБС и Мартин Ганчев, изпълнителен директор на дрежството.
Договорената гаранционна линия ще улесни достъпа до финансиране на бългаски микрофирми с персонал до 10 души и годишен оборот до 2 млн. евро. Приоритетно ще се финансират самонаети лица, еднолични търговци и микро стартиращи фирми, които нямат достъп до кредитиране от търговските банки. Максималният размер на финансиране за микрофирма е до 25 000 евро.
Това е второто споразумение, което дъщерното дружество на Българска банка за развитие и ЕИФ подписват. През 2011 г. МФИ ДЖОБС получи кредитна линия в размер на 6 млн. евро от фонда. Със средствата микрофинансираща институция е отпуснала над 160 броя кредити и лизинги на микрофирми на обща стойност над 4,5 млн. лв.
За програма „Прогрес“
Европейският механизъм за микрофинансиране програма „Прогрес“ осигурява гаранции и финансови инструменти за микрофинансиращи институции. Инициативата е създадена с 203 млн. евро, отпуснати от Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка. Основната цел на прогрма „Прогрес“ е да увеличи достъпа до финансиране на микро-предприемачи, включително на самостоятелно заетите лица. Тя е с особен акцент върху микро фирми с ограничен достъп до банковите продукти.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg