EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

2,6 милиарда евро загуби след революцията в Тунис

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2,6 милиарда евро загуби след революцията в Тунис

mail15:40 | 08.02.2011прегледи 871 коментарикоментари 0


Икономическите загуби от "жасминовата революция" в Тунис ще достигнат 5 милиарда динара (2,58 милиарда евро) или 4 процента от брутния вътрешен продукт (БВП), заяви в интервю за в. "Либерасион" тунизийският министър на регионалното развитие Ахмед Неджиб Шеби, цитиран от Франс прес.
Първоначалната оценка за загубите е 3 милиарда динара (1,55 милиарда евро), но някои от ефектите ще настъпят със закъснение.
Следователно може да се смята, че с времето загубите ще достигнат 5 милиарда динара (2,58 милиарда евро), посочва министърът.
"Тунис е много отворена страна в икономически план. Близо един милион тунизийци, тоест близо половината от населението, живеят от външния обмен - както от туризма, така и от промишлеността", допълва Шеби.
Бягството на сваления тунизийски президент Зин ел Абидин бен Али на 14 януари след едномесечни бунтове, беше последвано от насилие и грабежи.
Хиляди туристи бяха евакуирани от тунис през декември и началото на януари. Освен основен източник на валута, туристическият сектор представлява 6,5 на сто от БВП и дава работа на над 350 000 души.
Новият министър уверява, че Тунис ще връща заемите си, но предвижда да вземе нови кредити.
До април трябва да се изплатят 450 милиона евро, изтъкна той, като подчерта, че страната няма навик да преструктурира дълговете си и няма причини да го прави. Тунис обаче иска да подобри положението в страната, за да бъде повишен рейтинга й, така че ще бъдат необходими нови кредити, добави Шеби.
Министърът определи нуждите на страната на между 5 и 10 милиарда долара, които биха могли да бъдат върнати при извънредни условия за 40 години.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg