EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

2500 безработни започват бизнес с европари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2500 безработни започват бизнес с европари

mail14:50 | 20.04.2012прегледи 987 коментарикоментари 0


По 20 000 лева могат да получат 2500 обучени безработни, за да започнат собствен бизнес. Средствата са по втория компонент на схемата "Насърчаване на стартирането на проекти за развитие на самостоятелна стопанска дейност" по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" и бе представена днес от министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов.Програмата се осъществява от Агенцията по заетостта, като общият размер на средствата по този компонент е 50 милиона лева. По нея могат да кандидатстват 4800 безработни, регистрирани в бюрата по труда, които успешно са завършили обучение по първия компонент за разработване на бизнесплан и започване на собствен бизнес. Близо 10% от тези безработни вече са регистрирали собствени предприятия, предимно в сферата на услугите, уточни изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова.
Безвъзмездната финансова помощ е до 20 000 лева, като проектите могат да се подават от 7 до 31 май. В рамките на следващите 10 дни всички заинтересовани, както и кандидатите, могат да отправят мнения и препоръки към агенцията за условията за кандидатстване по схемата, уточни министър Тотю Младенов. Той допълни, че насоките за кандидатстване са публикувани в сайта на Агенцията по заетостта.
Допустимите дейности по проектните предложения са разкриване на собствено предприятие, обучение на нает персонал, купуване на материали и оборудване, ремонтни работи и разходи за трудови възнаграждения за не повече от три месеца, посочи заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. Тя уточни, че до 60 на сто от финансирането може да бъде използвано за оборудване и ремонт. Общият размер на финансирането по трите компонента на програмата е 75 000 000 лева.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg