EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

+250 хил. лв. за сертификация на плодове и зеленчуци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

+250 хил. лв. за сертификация на плодове и зеленчуци

mail09:01 | 21.06.2017прегледи 3267 коментарикоментари 0


60 производители на плодове и зеленчуци у нас са сертифицирани по програмата на Световната банка Global G.A.P (Good Agricultural Practice). От тях, 11 са получили този сертификат с помощта на Kaufland България. Търговската верига е пионер в предоставянето на подобна подкрепа на фермери у нас. Програмата се прилага тук от около десет години, като инвестираните до момента средства възлизат на 26 хил. лв. Само в рамките на тази и следващата година обаче инвестициите на компанията ще нарастнат многократно до 250 хил. лв., с които ще бъдат подкрепени още 15 родни производители, съобщи Димитър Спасов, Председател на Управителния съвет на Kaufland България.

Средно около 7 хил. лв. струва сертифицирането на един фермер по световната програма. Това включва консултирането, обучението, одита, таксите за получаването на сертификата. Тези средства се поемат от Световната банка, а в случая с подкрепените от Kaufland България земеделски производители, и от търговската верига. Отделно са необходими поне 5-6 хил. лв. лични инвестиции на фермера за оборудване и подобрение, за да може да отговаря на изискванията, сподели опита си Ивайло Малждански, който отглежда броколи, спанак, айсберг и други зеленчуци край Пловдив.

Програмата гарантира високото качество на продукцията, като успоредно с това оптимизира процесите по добив и отглеждане на плодове и зеленчуци. Сред сферите, които сертификатът засяга, са безопасността на храните, проследимостта, гаранция на качеството, безопасните и здравословни условия на труд за работниците, интегрираната борба с вредителите, както и третирането на почвите, торенето и устойчивото използване на водните ресурси.

Сертифицирането по Global G.A.P. дава възможност на производителите както да оптимизират и подобрят процесите във фермите си, така и отваря за тях път да пласират продукцията си на пазари, извън територията на страната.

Такъв е случаят на обединение от петима земеделски производители от бургаското село Александрово, трима от които сертифицирани по програмата. Те са успели да пласират 50 тона ябълки сорт „Гала“ в Индия. Мария Станкова, представител на обединението, обясни, че за последната година продукцията им е нараснала с 20%.

Сертификатът е валиден една година и след това подлежи на подновяване. Продукцията на сертифицирани производители нямат специален знак, но могат да бъдат разпознати в търговските вериги по номера на кашончетата например – GGN или GLOBAL G.A.P. Number.

“Предимствата на сертифицираните производители включват по-стабилни доходи, устойчиво развитие на бизнеса, както и възможността за износ на продукция на световните пазари“, коментира Сара Окман, ръководител на проекта в Световната банка. „Сертификатът гарантира, че преходът към професионално изграден земеделски бизнес във всеки един от аспектите му е завършен. Нашият опит в други страни сочи, че този факт носи след себе си всички предимства на високото качество и големите количества на реколтата“, добави тя.

Програмата стартира през 90-те години в Европа, но днес вече е обхванала почти целия свят. Само в Гърция сертифицираните по Global G.A.P. земеделски производители са над 18 хиляди.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg