EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

25% от младите индийци - без работа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

25% от младите индийци - без работа

mail11:35 | 29.06.2023прегледи 598 коментарикоментари 0


Близо една четвърт от индийците на между 15 и 24-годишна възраст са били без работа през 2022 г., съобщава Quartz, като цитира данни на Световната банка.Това е значително по-лошо представяне в сравнение с други гъсто населени държави в региона. Според доклад на Morgan Stanley Индия като най-бързо растяща икономика в света ще е основен двигател на растежа в Азия през следващото десетилетие.

Важен фактор за това е стратегията на западните държави да диверсифицират инвестициите си на континента и да намаляват концентрацията им в Китай. Експертите обаче виждат проблеми - ниското доверие в бизнес средата и намалялото външно търсене, както и тежката бюрокрация могат да лишат страната от конкурентните ѝ предимства, предупреждават от Moody"s.

Всички тези предизвикателства ще стават още по-големи през следващите години. Заетостта на младите хора в Индия е проблем и остава много висока - 23,2% през миналата година. Пиковите нива бяха през 2020 г. - 30,6%. Общата безработица също е с тенденция към нарастване. Quartz отбелязва, че ситуацията с младежите в Индия не е сходна с тази в други държави от региона.

Най-доброто сравнение е Индонезия. Тя също е в етап на усилено развитие на икономиката си и има голям публичен сектор, контрол на цените на основни стоки и е отворена към чуждестранните инвестиции. Сблъсква се и със сходни проблеми по линия на индустриализацията, инфраструктурата и социалното неравенство.

При нея обаче безработните младежи са почти наполовина по-малко - 13% през 2022 г. Тенденцията е устойчива - заетостта се повишава от години. Една от важните стъпки за това бяха законови промени от 2020 г., които позволиха по-лесното назначаване на чужденци с цел ускоряването на процеса на развитие на местни експерти, които са по-изгодният вариант за бизнеса.

Източник: investor.bg


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg