EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

25 млн. лв. инвестиция в биогорива

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

25 млн. лв. инвестиция в биогорива

mail15:45 | 27.08.2012прегледи 1063 коментарикоментари 0


Започнаха 72-часовите проби на два от основните цехове на новия завод за преработка на маслодайни култури и маслодобив, собственост на Булмаркет ДМ в Русе, съобщи специализираният сайт за енергетика на портала powerindustry-bulgaria.com. В завода ще се преработват рапица, слънчоглед и соя. Суровината от него ще захранва основно производството на биодизел в завода на компанията в Еннс, Австрия. Производственият капацитет е 700 т за денонощие. Общата инвестиция в инсталации за биогорива е 25 млн. евро.

Заводът е изграден на територията на пристанище Булмаркет, преди всичко заради логистиката и непосредствената връзка с р. Дунав, откъдето олиото ще бъде транспортирано до Австрия, както и получавания шрот, който се използва във фуражната промишленост.
Производственият процес във всеки един от цеховете е напълно автоматизиран. Суровината влиза от основните силози на пристанището, преминава през буферен силоз, чийто капацитет е за ден и половина работа на завода, както и за аклиматизиране към работна температура и представлява своеобразен наличен резерв с обем 1200 т. След него суровината поема по напълно автоматизираната линия докато в пресата се раздели вече на 2 фази – течна и твърда.
Компанията заложи на разнообразно оборудване в пресово-подготвителният цех - немско, английско, аржентинско, турско и българско. Така например заложихме на български производител от Хасково за лющачните машини, тъй като те са най-добри като качество на процеса, независимо че са с по-малък капацитет. Пресата е английска, на много стар оръжеен завод и за сега е единствената подобна в България. Капацитетът й е 800 т за 24 ч.
Екстракцията е на Десмет Балестра – една от двете водещи компании в областта на хранително-вкусовата промишленост от Белгия. Френска машина на Десмет Столц извършва пелетизацията на шрота, който излиза от инсталацията.
"Уникалното е че тази машина е първа у нас и на Балканите. Очакванията ни са за много добри резултати, тъй като този производител снабдява заводите на Нестле и Сушард по цял свят", заяви инж. Димитър Баев, заместник-управител на Булмаркет и проектен мениджър на завода.
Снимка: Булмаркет


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg