EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

2.5 млрд. евро са нужни за саниране на сгради

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

2.5 млрд. евро са нужни за саниране на сгради

mail11:50 | 09.12.2009прегледи 1439 коментарикоментари 0


Всички панелни сгради в България трябва да се санират, за да станат енергийно ефективни и за това трябват около 2,5 млрд. евро, каза икономическият министър Трайчо Трайков.
Работна група, която ще изработи национална стратегия за жилищната политика и националната програма за саниране на жилищата с цел енергийна ефективност ще започне работа през януари., съобщи Димитър Стоянов от Министерството за  регионалното развитие и благоустройството.
Той участва в работна среща за осигуряване на качествено обновяване на многофамилните сгради с цел да се повиши енергийната им ефективност. Предвижда се анализ на нормативната уредба, за да се прецени дали в нея няма пречки за изпълнението на подобни програми.
Групата започва работа от януари, като е възможно тя да е готова с проекта си до два месеца. Това означава, че евентуално държавно финансиране за саниране може да бъде заложено едва от 2011 година.
В момента за саниране на сгради и за повишаване на енергийната ефективност се разчита на средства от продажби на въглеродни емисии /пазарът обаче в момента е в застой/, от оперативните програми "Регионално развитие" и "Конкурентоспособност". По тези програми предстои откриването на схеми за плащане за обновяване на жилищни сгради и на малки и средни предприятия.
Друга възможност са съществуващи кредитни линии или търсенето на нови.
Правителството възнамерява да помогне при създаването на единна методология, която да улеснява жилищните асоциации в процеса на подобряване на енергийната ефективност на сградите. В тази връзка добър проект, на който може да се стъпи, е този на ПРООН за саниране на сгради.

Снимка: e-vestnik


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3887