EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

"24 часа" и "Труд" на ръба, запориране на дялове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"24 часа" и "Труд" на ръба, запориране на дялове

mail09:45 | 14.08.2014прегледи 1448 коментарикоментари 0


Софийският градски съд (СГС) разпореди запориране на дяловете на фирмата на Венелина Гочева "Про Нюз България" в разпространителското дружество "Агенция Стрела", съобщи Медияпул. Това е станало в рамките на делото, образувано по молба на компания "Сайга консулт" за откриване на производство по несъстоятелност.
"Про Нюз България" е мажоритарен собственик на "Медийна група България Холдинг", която издава вестниците "24 часа", "Труд", "168 часа", "България днес" и др.
"Сайга консулт" се оказа кредитор на "Про нюз", както стана известно от документи, пуснати анонимно до редакциите на медии миналата седмица. Според тях консултантската фирма и компанията на Гочева имали предварителен договор за продажба на недвижим имот, за което "Сайга" платила на "Про нюз" 3 млн. евро. След като сделката не станала, "Сайга" си поискала обратно парите, които до днес не е получила. Освен това компанията на Гочева е взела от същата фирма и близо 3.5 млн. евро заем, който също не е върнат.
"Сайга консулт" е свързана с Корпоративна търговска банка, като и сумата за връщане е трябвало да постъпи по сметка в банката.
След като "Про нюз" не се издължава, Сайга консулт" завежда дело за обявяване в несъстоятелност срещу нея.
Съдът е отхвърлил искането на "Сайга Консулт" да запорира цялото имущество на "Про нюз"и да назначи временен синдик.
Мотивите на съдия Елена Радева, цитирани от "Капитал", са, че налагането на общ запор в тази хипотеза би означавало "да се преустанови дейността на длъжника, което би била недопустима намеса преди обявяване на длъжника в несъстоятелност и възпрепятстване по пътя на обезпечението на възможността за оздравяване на предприятието на ответника, ако се установи, че е налице основание за уважаване на молбата."
"На този етап съдът не може да направи категоричен извод за наличие на неплатежоспособност или свръхзадълженост, поради това, че няма заключение, изготвено от експерт, за да се приеме, че са налице материалноправните предпоставки на закона за уважаване на молбата. Има данни единствено за това, че страните са договорна връзка, обективирана в приложените копия от документи – договор за заем и договор за ексклузивитет при покупко-продажба на недвижими имоти, от които може да се направи извод за вероятна основателност на твърдението за наличие на изискуеми вземания. Но към настоящия момент не може да бъде направен извод за наличие на състояние на неплатежоспособност или свърхзадлъжнялост" приема съдия Радева.
Това на практика е спасило спирането на излизането на вестниците "Труд" и "24 часа".
"Про нюз България" е една от трите издателски фирми, за които се оказа, че са били отпускани кредити от фирми, директно свързани с мажоритарния собственик на затворената Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев.
Другите две дружества са "Обединени свободни медии" с мажоритарен собственик Тошо Тошев, издаващо "Преса" и "Тема", и "ГМ прес", съсобственик в "Стандарт груп", издаващо в. "Стандарт".

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg