EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

24 млн. лв. ще са нужни за българския Лувър

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

24 млн. лв. ще са нужни за българския Лувър

mail17:10 | 31.12.2009прегледи 812 коментарикоментари 0


Министерският съвет одобри предложение за изграждане на Национален музеен комплекс, който ще събере около 70 000 български шедьоври. Министерството на културата има разработен технически проект за изграждането на комплекса с актуализирана визия за архитектурно развитие и съобразяване с измененията на техническите норми за проектиране и строителство, както и с предварително остойностяване на цялостно довършване на обекта на стойност около 24 милиона лева.

За развитието на комплекса от сгради в кв. „500”, е необходимо да се извърши цялостна реконструкция на помещенията, всички етажи на сградите и пространствата на вътрешния двор, за да бъдат осигурени нови експозиционни площи – зали за временни изложби, фондохранилища, реставрационни ателиета, графичен кабинет, лаборатории, библиотека и други технически помещения. Във вътрешния двор могат да се създадат условия за разкриване на модерен скулптурен парк, съобщи Вежди Рашидов. На този етап е осигурено финансиране по оперативни програми за регионално развитие за една част от обекта в размер на 2,5 милиона лева.

По време на пресконференция след заседанието министър Вежди Рашидов каза, че площта на комплекса ще бъде 23 000 кв. м., а той ще е базиран в сградите, предоставени на Министерството на културата. Министърът допълни, че правителството връща на наследниците картина на Цанко Лавренов – „Старият Пловдив”. Вежди Рашидов заяви, че не е установен документ, който да удостоверява, че картината е взета, купена или иззета по някакъв начин.  Няма документация, която да защитава тя да остане при държавата, категоричен е министърът на културата. Според него трябва всички подаръци да бъдат заприходявани.
Повече от 33 години „Старият Пловдив” не е била при семейството. Според близките на  Цанко Лавренов това е голям жест от страна на правителството.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg